Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja
  • 07.06.2018. 11:30

Za podsticaje u RS prijavljeno 19.500 hektara pod pšenicom i 3.100 poljoprivrednih proizvođača

Ove su sedmice održani Dani polja strnih žita u Bijeljini i Banjaluci.

Foto: Vlada RS
  • 545
  • 31
  • 0

"U Republici Srpskoj pšenicom je zasijano 47.000 hektara i njen kvalitet i zdravstveni status je zadovoljavajuć", izjavio je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na jučerašnjoj tradicionaloj manifestaciji "Dani polja strnih žita" u Bijeljini dodavši da se u agraru Srpske očekuje dobra godina, sa prinosom od pet tona pšenice po hektaru, što je više od prosječne proizvodnje u Republici. 

Podsticaji za više proizvođača

Prema njegovim riječima, za podsticaje je prijavljeno 19.500 hektara pod pšenicom i 3.100 poljoprivrednih proizvođača, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu. 

"U Republici Srpskoj iz godine u godinu imamo povećanje prinosa strnih žita i kukuruza i dobrim dijelom je to zasluga i prezentacija i ogleda koje resorno ministarstvo organizuje na 15 lokacija širom Srpske", ocijenio je Pašalić naglasivši da je cilj takvog rada da se nove sorte i tehnologije predstave domaćim proizvođačima na njivi, što je mnogo efektnije. 

Sva plaćanja proizvođačima redovna

Manifestaciji "Dani polja strnih žita" na imanju Poljoprivrednog dobra "Semberija" u Bijeljini prisustvovao je i direktor Agencije za agrarna plaćanja Savo Minić, koji je istakao da je ove godine agrarni budžet u Republici Srpskoj povećan sa 60 na 71 milion maraka i da su sva plaćanja proizvođačima redovna. 

On je pohvalio odziv domaćih proizvođača na javni poziv za dodjelu sredstava za navodnjavanje i naveo da su poljoprivrednici RS za proteklih šest mjeseci investirali 12 miliona KM u sisteme i opremu za navodnjavanje

"Generalno imamo uzlazni trend kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja u RS, a plasirane subvencije Srpske samo poljoprivrednicima u Bijeljini imaju neprestano povećanje u posljednje četiri godine, od devet miliona maraka u 2014. godini na više od 12 miliona maraka u prošloj godini", rekao je Minić. 

Makroogled sa 63 sorte hibrida

Na "Danima polja strnih žita" u Bijeljinini na kojima je prisustvovalo preko 150 poljoprivrednih proizvođača, predstavnika selekcijskih kuća i distributera sjemena, poljoprivrednici su imali priliku da vide makroogled sa 63 sorte hibrida ozimih strnih žita, na kojem su pšenica, ječam, tritikale, zob i raž zasijane na 2,5 hektara, a zastupljeno je 12 selekcionih kuća.

Dani polja strnih žita u Banjaluci

Dan prije, 5. juna održani su Dani polja strnih žita u Banjaluci kada je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao kako Poljoprivredni institut RS u narednom periodu treba znatno povećati proizvodnju sjemena kukuruza, krmnog bilja, povrća i industrijskog bilja. Naglasio je da  Srpska godišnje troši od 80 do 100 miliona KM vrijednosti sjemenske robe-hibrida sorti, sadnog materijala i drugog. 

Direktor Poljoprivrednog instituta Srpske Vojislav Trkulja kaže da ovaj institut u proizvodnji biljnih vrsta posebno radi na toleranciji prema stresu i klimatskim promjenama da bi ostvarili dobar kvalitet i prinos, a Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS zaključio je kako dolaskom nauke na njive, povećavaju se prinosi i kvalitet poljoprivrednih proizvoda. 


Tagovi

Dani polja strnih žita Boris Pašalić Savo Minić Poticaji Stevo Mirjanić Strna žita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.