Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribe u Vrbasu
  • 17.07.2017. 10:00

Mladica, lipljan i pastrmka potpuno će nestati?

Gradjom HE Babino selo bit će ugrožena mrijestilišta i staništa riba, ali i drugih vrsta flore i faune, upozoravaju u ribarskim udruženjima.

Foto: Pixabay
  • 1.299
  • 67
  • 0

Predstavnici CEE Bankwatch Network, Centra za životnu sredinu iz Banjaluke i Eko Elementa Bugojno su prošlog mjeseca održali sastanak sa predstavnicima ribarskih udruženja iz Donjeg Vakufa i Bugojna u vezi sa planiranom gradnjom hidroelektrane Babino Selo na Vrbasu.

Ugrožena mrijestilišta i staništa

HE Babino Selo podrazumijeva izgradnju brane visine oko 10 m i širine oko 100 m sa akumulacionim jezerom u dužini od oko 1 km što bi prekinulo prirodni tok rijeke Vrbas kao i migracione rute ribljih vrsta koje tu obitavaju, navodi bistrobih.

Najznačajnije vrste riba su mladica, pastrmka i lipljen čija bi prirodna mrijestilišta i staništa bila značajno ugrožena izgradnjom ove hidroelektrane.

Po riječima predstavnika ribarskih udruženja ovaj projekat je neprihvatljiv i doveo bi do potpunog nestanka pomenutih ribljih vrsta kao i drugih vrsta flore i faune, a jedno od najvećih prirodnih mrijestilišta lipljena se nalazi u obuhvatu projekta HE Babino Selo.

Vrbas kao žila kucavica

Rijeka Vrbas u svome srednjem toku predstavlja žilu kucavicu i ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede, ribolovnog i avanturističkog turizma što bi realizacijom ovog projekta bilo ugroženo.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine će aktivno pratiti aktivnosti na ovom projektu te pružati podršku lokalnom stanovništvu i udruženjima u procesu učešća javnosti.

Foto: Pixabay(LoveToTakePhotos


Tagovi

Koalicija za zaštitu rijeka Vrbas Lipljen Pastrmka Mladica HE Babino selo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...