Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 25.07.2017. 18:00

Potrošnja ribe na rekordnom nivou

Svijet je postigao rekord - godišnja potrošnja ribe iznosi 20 kg po glavi stanovnika!

Foto: bled
  • 531
  • 35
  • 0

Godišnja rekordna potrošnja ribe u svijetu od 20 kilograma po glavi stanovnika rezultat je bolje situacije u akvakulturi i smanjenju otpada, stoji u izvještaju Agencije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Po prvi put se jede više ribe koja je uzgojena, a ne one divlje. Ipak, stručnjaci upozoravaju da je nivo izlova ribe neodrživ, prenosi Blic.

"Biološki održiv udio ulova ribe pao je sa 90 odsto u 1974. godini na 68,6 odsto u 2013 godini. Dakle, 31,4 odsto ribe je izlovljeno na biološki neodrživ način", rekao je direktor odeljenja za ribarstvo FAO-a Manuel Baranž (Manuel Barange).

Šezdesetih godina prosječan čovjek jeo je godišnje 9,9 kilograma ribe, a devedesetih godina 14,4 kilograma.

U izvještaju se navodi i da oko 57 miliona ljudi živi isključivo od ribolova, a da je 80% njih u Aziji. 12% stanovnika u svijetu radi u ovoj industriji. Kada je riječ o trgovini ribom, ona je '60. godina iznosila osam milijardi dolara, a prije tri godine 148 milijardi dolara.

Foto: bled05/Pixabay


Izvori

Blic


Tagovi

FAO Ribe Potrošnja Ribarstvo


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97