Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fishing Tribunj
  • 23.07.2018. 13:30

Ribar Ivan Vac: O ribolovnom turizmu možemo učiti i od Vijetnama

Profesionalni ribar Ivan Vac se među prvima, uz ribarstvo, počeo baviti i turizmom. Stari ribarski brod dug 10 metara preuredio u “retro” stilu  i opremio ga s dva brodska motora, kuhinjom, spavaćim sobama s ukupno pet kreveta te kupaonicom s wc-om. U planu mu je javiti se za sredstva iz mjere 1.6. “Diverzifikacija i novi oblici prihoda”.

Foto: Galerija Fishing Tribunj
  • 2.330
  • 164
  • 0

Ako se otisnete s lokalnim ribarima moći ćete istražiti more i saznati koje sve vrste riba ovdje postoje. A kada obavite ribarenje i blagujete što ste ulovili, idete prenoćiti u ribarev dom gdje će vas članovi njegove obitelji upoznati s poviješću, kulturom, običajima… Ovo što ste pročitali  moguće je doživjeti u dalekom Vijetnamu, a kod nas?  “Mi smo tek na početku. Možemo učiti i od Vijetnama, a kamoli od susjednih zemalja u Sredozemlju”, kaže Ivan Vac, iskusni pomorac i profesionalni ribar iz Tribunja.

Povlastica i ovlaštenje

On se među prvima, uz ribarstvo, počeo baviti i turizmom. Stari ribarski brod dug 10 metara preuredio u “retro” stilu  i opremio ga s dva brodska motora (2x107KW svaki), kuhinjom, spavaćim sobama s ukupno pet kreveta te kupaonicom s wc-om. “Imamo i sav potreban alat za ribolov kao što su mreže stajačice, parangal, peškafondo za lov liganja, štapovi te razne udice i slično. Ukoliko žele gosti mogu ponijeti i vlastitu opremu. Ali za sve koji love važi isto pravilo - trebaju imati ribolovnu dozvolu”, kaže poduzetni Vac.

Uz povlasticu za ribolov njegov Fishing Tribunj, normalno, ima i ovlaštenje za ribolovni turizam. Sve u skladu s pravilnikom kojega možete pročitati ovdje.

Aranžmani od 100 do 600 eura

Gostima je na volju više aranžmana od plovidbe uz razgledavanje šibenskog arhipelaga, kupanja i sunčanja, ribolov uz skipera, ribolovnog vodiča, edukaciju o ribolovu i navigaciji, kupanje i sunčanje u jednoj od uvala šibenskog arhipelaga kao i osigurane ribolovne dozvole. Cijene se kreću od 100 do 600 eura po osobi, naravno zavisno od aranžmana koje gosti izaberu.

"Brod i posada dostupni su za ribolov tijekom cijele godine. Ovisno o godišnjem dobu biramo način ribolova i vrstu ribe koju lovimo", pojašnjava Ivan Vac. Ulovljena riba priprema se na brodu po izvornim receptima starih ribara. “Nedavno smo ugostili jedan mladi par iz Ukrajine. Poželjeli su ploviti i razgledavati otočiće u šibenskom arhipelagu. Zaustavili smo se u uvali u blizini otočića Tijata, gdje sam im pripremio objed od ulovljenih kanjaca. Kušali su i orade sa salatom od krumpira i domaćeg sezonskog povrća. Bili su oduševljeni. Stalno su se ljubili”, kaže Vac, ne krijući zadovoljstvo što su gosti bili zadovoljni.

Inače, ove godine sezona malo kasni, vjerojatno i zbog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.  Ide na bolje.  Gostiju je u Tribunju iz dana u dan sve više pa se očekuju dobri rezultati jer i ponuda je sve bolja, uključujući i Big Game Fishing kojega organiziraju susjedne Vodice.

Izleti, ribolovni turizam i Big Game Fishing

No, Ivan Vac inzistira na razlikovanju ribolovnog turizma od Big Game Fishinga kao i izleta brodom kojim se turisti voze na športski ili rekreacijski ribolov. Ovo potonje nije djelatnost ribolovnog turizma i za nju nije potrebna povlastica. O ovome je u više navrata govorila i dr. sc. Danijela Mioković, stručna savjetnica za ribarstvo Hrvatske poljoprivredno-šumarske Savjetodavne službe. Prilikom takvog prijevoza putnika se ne ispunjava očevidnik, riba se ne prodaje i ne koristi se plavi dizel s GPR kartice. Gosti moraju imati ili kupiti dozvolu za sportski ili rekreacijski ribolov. Doduše, ovakva djelatnost se može i izmjenjivati s gospodarskim ribolovom, ukoliko ne traje neprekidno više od tri mjeseca. "Big Game fishing“ na kojega se turisti voze na ribolov trofejnih primjeraka tune također nije djelatnost ribolovnog turizma.

U ovom slučaju ribar mora kupiti kvotu za lov trofejnih primjeraka tune, pohraniti povlasticu, plovilo mora imati VMS i ispunjava se elektronski očevidnik. "Ulovljena tuna iz ove kvote se ne prodaje", ističe dr. Mioković. Ivan Vac ovome dodaje da na Big Game Fishingu sudionici najčešće ostaju praznih ruku, bez ulova.

Povećani prihodi i  smanjeni ribolovni napor

Među prednosti ribolovnog turizma, uz obogaćivanje ponude i produženje turističke sezone, svakako spadaju povećani prihodi ribara te smanjeni ribolovni napor. odnosno pretjerano izlovljavanje jer se riblji fond u Jadranskom moru kao cijelom Sredozemlju dramatično smanjuje što ugrožava bioraznolikost mora. 

Istraživački centar Europske unije  objavio je da se više od 90 posto ribljeg fonda prekomjerno iskorištava, a neke vrste su na granici izumiranja. Tijekom posljednjih 50 godina nestalo je 34 posto riblje populacije na Mediteranu i 41 posto morskih sisavaca, objavio je centar. Jedna od mjera koja može pridonijeti  reduciranju izlova svakako je i Mjera 1.6.  “Diversifikacija i novi oblici prihoda” iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za koju je  Ministarstvo poljoprivrede objavilo natječaj i o kojoj  se raspravlja na radionicama diljem RH.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave ribarstva, radionica za potencijalne korisnike održat će se i u Tribunju, 26. srpnja 2018. godine (četvrtak) u 11 sati sati, Kulturni centar Tribunj, Gornja Riva 2. Sudjelovanje na radionici, poručuju organizatori,  potrebno je  prijaviti do 25. srpnja 2018. godine na e-mail adresu: eufondovi.ribarstvo@mps.hr ili putem telefona na: 01/6443-173. Dodajmo još da ukupna sredstva  potpore iznose ukupno 7.628.864 eura u protuvrijednosti u kunama.

Najviši iznos potpore 75.000 eura

Najviši iznos potpore koji se može ostvariti po korisniku iznosi 75.000 eura, a rok za podnošenje zahtjeva za potporu traje do 1. listopada 2018. godine. Podsjetimo, sredstva natječaja namijenjena su za ulaganja u razvoj komplementarnih djelatnosti koje se odnose na ribarevu osnovnu poslovnu djelatnost ribolova, uključujući ulaganja u plovilo, udičarski turizam, restorane, okolišne usluge u području ribolova i obrazovne aktivnosti o ribolovu.

“Svakako ću se natjecati”, kaže Ivan Vac, koji ima u planu širiti djalatnost ribolovnog turizma i pružanja usluga prijevoza na moru. Osim dodatnog ulaganja u modernizaciju i opremanje postojećeg plovila, u nove mreže, parangale, generalku motora, obnovu stolarije.. tu su potrebna ulaganja i u marketing, a ako uspije računa i na nabavku novog plovila za prijevoz putnika i turista. Osim Vaca interes za spomenutu mjeru i natječaj pokazuju i ostali ribari, posebice oni okupljeni u Ribarskoj zadrugi Adria koja je pokretačka snaga u razvoju ribarskog sektora na području Tribunja pa i Šibensko-kninske županije. Primjer širokoj masi ribara na koji se način treba organizirati i udružiti.


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Vac Tribunj Ribolovni turizam Mjera 1.6. Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."