Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali ribolov
  • 01.03.2014. 08:15

Što malim ribolovcima nose novi pravilnici?

Kakve promjene "malim ribarima" donose novi pravilnici o malom ribolovu?

Foto: freedigitalphotos.net
  • 453
  • 56
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u Narodnim novinama objavilo je dva podzakonska propisa koji se odnose na tzv. male ribare - ovlaštenike Odobrenja za mali ribolov.

U službenom glasilu Republike Hrvatske tako su objavljeni:

  • Pravilnik o kriterijima za obavljanje malog ribolova u 2014. godini
  • Pravilnik o malom obalnom ribolovu

Pravilnikom o kriterijima za obavljanje malog ribolova u 2014. godini je svim ovlaštenicima Odobrenja za mali ribolov, koji su posjednici Potvrde o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2013. godinu, odnosno Potvrda o uplaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova za 2013. godinu produženo do kraja 2014. godine, s tim da se potvrde u 2014. godini neće izdavati.

Mali ribari s prebivalištem na otocima i poluotoku Pelješcu će kod obavljanja ribolova morati uz sebe imati Odobrenje i Potvrdu iz 2013. godine, a svi ostali će pored ta dva dokumenta, uz sebe morati imati i dokaz o plaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova u Državni proračun (visina naknade je ovisno o statusu ovlaštenika po 1.000 kn za osobe u dobi do 60 godina, 500 kn za umirovljenike i osobe starije od 60 godina ili 150 kn za HRVI).

Kakve promjene novi Pravilnik o malom obalnom ribolovu?

Pravilnik o malom obalnom ribolovu donio se radi usklađivanja s odredbama novog Zakona o morskom ribarstvu (NN, 81/2013) i njime se stavlja van snage Pravilnik o malom obalnom ribolovu (NN, 59/2011). Novim Zakonom o morskom ribarstvu izmijenjen je naziv dokumenta temeljem kojeg se obavlja mali obalni ribolov. Prije je bilo Odobrenje, a sada je Povlastica.

Pravilnikom je određeno da će do sada izdana Odobrenja biti zamijenjena po službenoj dužnosti Povlasticama. Nadalje, određeno je da svi vlasnici važećih odobrenja za mali ribolov s navršenih 60 godina života, a koji su podnijeli zahtjev za izdavanje Povlastice za mali obalni ribolov mogu nastaviti obavljati mali ribolov do rješenja zahtjeva temeljem važećeg Odobrenja i Potvrde o podnesenom zahtjevu.

Korištenje umjetne rasvjete u ribolovu glavonožaca

U ostalim odredbama Pravilnik se nije mijenjao, osim što je radi izjednačavanja uvjeta u ribolovu sa športskim i rekreacijskim ribolovom pomaknut datum od kojeg je dozvoljeno korištenje umjetne rasvjete u ribolovu glavonožaca sa 1. studenog na 1. listopada.

Za izdavanje rješenja o Povlastici za mali obalni ribolov uz zahtjev je potrebno platiti upravne pristojbe u iznosu od 20 kn pri podnošenju zahtjeva i 100 kn za izdavanje rješenja o povlastici.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Mali ribolov Športski ribolov Rekreacijski ribolov Zakon o morskom ribarstvu Otoci Pelješac


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs