Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 04.07.2013.

Hrvatska maslinova ulja još jednom oduševljaju Splićane

U Splitu se od 3. do 6. srpnja održava Tjedan maslinovog ulja, tradicionalna manifestacija koja posjetiteljima pruža mogućnost degustacije i kupnje najboljih hrvatskih maslinovih ulja

  • 411
  • 15
  • 0

U srijedu popodne je na splitskoj Rivi započela manifestacija Tjedan maslinovog ulja na kojoj će, od 3. do 6.srpnja, Splićani i njihovi gosti moći kušati najbolja hrvatska maslinova ulja. Ova manifestacija već tradicionalno predstavlja najbolju ponudu maslinovih ulja i proizvoda od maslina te će primjerice posjetitelji moći kušati ulje od divljih maslina, probati čaj od maslinovog lišća ili kušati slastice s maslinovim uljem. Nadaleko su poznata zdrava svojstva maslinovog ulja, a mogućnosti njegova sljubljivanja s ostalim namirnicama su bezbrojne, samo se treba prepustiti mašti.

Dalmatinske i istarske okuse na splitskoj Rivi predstavljaju: Udruga maslinara „Salona“ iz Solina, OPG Pero Šantić s otoka Brača, OPG Majić-Oleum Sanctum iz Supetra, OPG Željko Vojković s Visa, OPG Nino Činić iz Buja, obrt Bilaja iz Marine, OPG Rožić Šibić iz Nerežišća, OPG Teo Šantić iz Postira, OPG Mihanović iz Žrnovnice, OPG Ante Dorić iz Slatina, OPG Kolega s Dugog otoka te Poljoprivredna zadruga Postira. Svojim proizvodima, prisutne su i tvrtke: Zvijezda d.d., Uje d.o.o., Olynthia Natura d.o.o. s otoka Šolte, Olea BB d.o.o. iz Rapca te Mih d.o.o.-San Gurmano iz Poreča. Također, na Oil baru moći će se kušati četrdesetak najboljih hrvatskih maslinovih ulja raznih proizvođača.

Posjetitelji koji se i sami žele baviti maslinarstvom mogu se educirati kroz savjete časopisa Maslinar i brojnih knjiga iz istoimene knjižare. S obzirom da je cilj organizatora što bolje upoznati najmlađe s blagodatima maslinovog ulja, za njih je pripremljena kulinarska radionica „Volim maslinovo ulje“ kao i zanimljive igre poput „Maslina ne ljuti se“ i „Zakuglajte s maslinom“.

Maslina je uvijek bila inspiracija i fotografima, stoga se za vrijeme Tjedna maslinovog ulja, u istočnom dijelu Dioklecijanovih podruma, održava izložba „Maslina u kadru“ koja posjetiteljima predstavlja motive i pejzaže tradicionalnih dalmatinskih maslinika. Izložba se organizira u suradnji s Fotoklubom Split, a za odabir pristiglih fotografija, bio je zadužen žiri u sastavu od eminentnih splitskih fotografa Feđe Klarića i Valentina Bilić Prcića. Prva nagrada dodijeljena je fotografu Roccu Zoriću (Masline), dok su Branimir Žuvan (Bez naslova) i Duje Klarić (Crno zelene) osvojili drugu, odnosno treću nagradu. Posebna pohvala za fotografiju dodijeljena je Josipu Ostojiću (Rezidba maslina s guštom).

Ove godine, projekt Hrvatska zemlja maslinovog ulja proširen je na segment ugostiteljstva te su predstavljeni novi Restorani prijatelji maslinovog ulja, odnosno oni restorani koji vode posebnu brigu o tretmanu maslinovog ulja u kuhinji i na stolu. Restorani koji su se pridružili ovom odabranom društvu su: Orsan i Pivnica Dubrava iz Dubrovnika, Vila Koruna iz Malog Stona, Pergola iz Savudrije, Agava iz Zagreba te Uje oil bar iz Splita. Osnovni kriteriji koje restorani moraju zadovoljiti, kako bi se uvrstili u ovo društvo, su korištenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja u kuhinji, a na stolu gostima trebaju nuditi makar jedno ekstra djevičansko maslinovo ulje u originalnoj ambalaži bez prisutnosti mana. Također, od ovih restorana se očekuje da imaju kvalificirano osoblje koje zna gostu objasniti vrste kao i načine korištenja i sljubljivanja maslinovog ulja.

Tjedan maslinovog ulja dio je projekta Hrvatska zemlja maslinovog ulja, a nastao je kao odgovor na nedovoljnu promociju i prodaju hrvatskih maslinovih ulja. Cilj projekta je izgradnja imidža Hrvatske kao zemlje izvrsnih maslinovih ulja, edukacija stanovništva o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja te povećanje prodaje naših maslinovih ulja na domaćem i inozemnom tržištu.

Projekt se održava u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, te svesrdnu pomoć pokrovitelja i sponzora: Ministarstvo poljoprivrede, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Splita, TZ Splita, HULU, Fotoklub Split, Zvijezda d.d., Hypo-Alpe-Adria Bank d.d., Uje d.o.o., PZ Brachia, MBM, Tržnice - Hippos d.o.o., pekara Babić te časopis Maslinar.

U nastavku teksta pogledajte fotografije s jučerašnjeg otvorenja manifestacije.


Tagovi

Maslinovo ulje Manifestacija Edukacija Tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?