Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta Agro
  • 29.08.2013.

Održani Otvoreni dani za proizvođače lubenice i dinje u Dalmaciji

Syngenta je održala dane polja lubenica i dinja namjenjene profesionalnim proizvođačima ovog voća

  • 1.040
  • 74
  • 0

U Hrvatskoj je ove godine Syngenta organizirala Dan polja za proizvođače povrća na nekoliko lokacija, a jedan od značajnijih održan je u dolini Neretve za profesionalne proizvođače lubenice i dinje.

Lubenica i dinja uzgajaju se u Dalmaciji najviše na području doline Neretve (cca 250 ha), dok se u ostalim područjima Dalmacije uzgajaju na još oko 200 ha.

Kompletna tehnologija uzgoja lubenice u doline Neretve je zasnovana na kalemljenju na visokokvalitetne podloge od vrsta Lagenaria i Cucurbita. Dominiraju rane i srednje rane lubenice izduženog i ovalnog oblika (Crimson sweet tip).

Hibridi lubenica

Od hibrida dinja uzgajaju se uglavnom italo-američki tipovi. Proizvodnja je na crnoj foliji uz navodnjavanje sistemom kap po kap.

Kako Syngenta ima vrlo dobre odnose sa proizvođačima i rasadničarima s područja Neretve tako je i ove godine odlučila napraviti jedan od značajnijih pokusa za agronome poljoapoteka, otkupljivače povrća i proizvođače lubenica i dinja.

Na nekoliko lokacija su postavljeni pokusi, a glavni pokus na kome su održani Otvoreni dani bio je na području Vrgorca kod uzornog proizvođača Ante Raosa. Na površini od jednog hektara postavljena je najnovija tehnologija uzgoja uključujući i zaštitu od bolesti i štetnika prema Syngentinom programu. Program prihrane sponzorirala je firma Zeleni Hit, Zagreb, sa gnojivima iz palete Haifa Chemical. Na pokusnom polju zasađene su 4 sorte Syngentine lubenice (Farao, Constellation, Celebration i WDL9807), a kao kontrola posađena je sorta Fantazija.

Hibridi dinja

Od dinja posađeni su hibridi Sensei, Iberico, Sancho i Almeza, a kao kontrola hibrid Centro DRS. Sve sorte lubenice kalemljene su na Syngentine podloge Argentario i Carnivor.

Zaštita od bolesti i štetnika provodila se po Syngentinom programu sa pesticidima Fonganil, Ortiva, Daconil, Topas, Actara, Vertimec i Affirm.

Neposredno pred berbu Syngenta je, 20.kolovoza 2013., organizirala Otvorene dane i na kojima su prisustvovali veliki proizvođači, distributeri i poddistributeri sjemena povrća i pesticida iz Dalmacije. Okupilo se preko 40 ljudi.

Prezentaciju hibrida održao je Mr.sci. Danko Tolić - Syngentin Campaign Manager za povrće u Adriatics regiji, uz pomoć dipl. ing. Nikole Lakića zaduženog za prodaju Syngentinog sjemena povrća. Veliki interes proizvođača privukla su dva nova hibrida lubenica Constellation i WDL 9807.

Po mišljenju prisutnih WDL 9807 bio je apsolutni favorit u kvaliteti ploda i okusa, a Constellation favorit u prinosu.

Od dinja najveći interes proizvođača bio je za novi rani hibrid Sensei. Ukupan dojam posjetitelja bio je odličan jer su na jednom mjestu mogli vidjeti hibride i čuti sve o tehnologiji uzgoja prema preporukama Syngentinih stručanjaka.

Na ovaj način Syngenta je još jednom dokazala kako je jedna od rijetkih firmi koja u svom portfoliju tikvenjača ima gotovo sve od podloga, vrhunskih hibrida, pesticida kao i tehnologije uzgoja koju su prezentirali na ovim Otvorenim danima.

Za više informacija o spomenutim hibridima kontaktirajte nas putem e-maila ili pregledajte naše web stranice sa opisom hibrida koje imamo u ponudi.

Snagu biljaka pretvaramo u stvarnost - Syngenta Agro!


Tagovi

Dani polja Lubenice Dinje Haifa Chemical Kalemljenje Danko Tolić Zeleni Hit Mr.sci. Danko Tolić


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]