Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oplemenjivanje bilja
  • 29.11.2015. 12:00

Osmi međunarodni kongres oplemenjivanja bilja

Održan 8. međunarodni kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva.

  • 223
  • 9
  • 0

Od 11. do 13. studenog 2015. u Svetom Martinu na Muri održan je 8. međunarodni kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva u organizaciji Hrvatskog agronomskog društava i Europskog udruženja sjemenara, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Hrvatsko agronomsko društvo na skupu je dodijelilo priznanja Zlatno sjeme Bc Institutu d.d. Zagreb za hibrid Pajdaš, za najveće količine deklariranog hibrida kukuruza 2014/2015 godine za tržište Republike Hrvatske, prema podacima Hrvatskog zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo, zatim Poljoprivrednom institutu Osijek, za najrašireniju sorta soje u Republici Hrvatskoj, za sortu Ika i tvrtki Hrvatski duhani d.d. iz Virovitice u kategoriji najvećeg proizvođača sjemena duhana u Republici Hrvatskoj.

Agronomi, oplemenjivači, selekcioneri i znanstvenici

U sklopu kongresa, održan je okrugli stol na temu: Aktualni sortiment pšenice i kodeks otkupa žitarica. Doprinos raspravi dala je kolegica Suzana Pajić kroz prezentaciju: Reakcija različitih sorata pšenice na kasnu gnojidbu UAN-om. Nakon ovogodišnjih, prvih iskustava primjene kodeksa pri otkupu pšenice, u iznošenju prijedloga s ciljem postizanja veće kvalitete proizvedene pšenice, ali i usklađivanja razlike u cijeni kg pšenice sukladno razredima kvalitete uključili su se agronomi - oplemenjivači i selekcioneri, znanstvenici, tehnolozi u proizvodnji, savjetodavci i otkupljivači.

Osim Suzane Pajić, na kongresu su sudjelovali službenici Savjetodavne službe: Siniša Hrgović, Mara Bogović, Marijana Lemić i Tatjana Međimurec.

Autor: Tatjana Međimurec, viši koordinator za ratarstvo, PSS


Tagovi

Kongres Oplemenjivanje bilja Tatjana Međimurec Marijana Lemić Mara Bogović Siniša Hrgović Suzana Pajić Zlatno sjeme