Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam u Varaždinu
  • 08.10.2022. 16:30
  • Varaždinska, Varaždin

Poslušaj glas prirode - kampanja o ekološkoj mreži Natura 2000

Ta je mreža trenutačno najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u Europskoj uniji.

Foto: Ilija Aščić
  • 228
  • 26
  • 0

Koliko je važno očuvanje bioraznolikosti podsjetilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja posjetitelje 25. Međunarodnog sajma Priroda, lov, ribolov, turizam u sklopu kampanje „Poslušaj glas prirode!“.

Riječ je o nacionalnoj kampanji koja se provodi u sklopu projekta "Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj.

Ta je mreža trenutačno najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u Europskoj uniji. Ona je u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima u EU i obuhvaća 25.956 km2. Pokriva 36,8 % kopnenog teritorija te 9,3 % mora, a sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice.

Natura 2000 podržava načelo održivog razvoja i cilj joj nije zaustaviti sveukupne razvojne aktivnosti, nego postaviti mjerila prema kojima će se one moći odvijati, a da pritom očuvaju bioraznolikost. Ova ekološka mreža ima i izuzetno važnu ulogu u očuvanju ribljeg fonda jer su zaštićena morska područja ekosustavi koji su utočište ugroženim i rijetkim vrstama, čuvaju ugrožena staništa i potiču obnavljanje ribljih zaliha.

U sklopu cjelodnevnog programa danas u Varaždinu, posjetitelji su se educirali o važnosti individualnih promjena navika te odgovornog ponašanja, vezanog uz zaštitu prirode i očuvanje bioraznolikosti, u svakodnevnom životu. Moglo se doznati više o modelima volontiranja za prirodu i smanjenju potrošnje prirodnih resursa te se informirati o savjesnom ponašanju radi sprečavanja uvođenja u prirodu invazivnih vrsta i držanja egzotičnih ljubimaca.

Dr. sc. Ana Ješovnik iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode za učenike odgojno–obrazovnih ustanova Varaždinske županije održala je i predavanje „Priče o divljim oprašivačima“ koje je učenicima približilo važnost očuvanja divljih oprašivača te njihovu nezamjenjivu uloga u proizvodnji hrane, ali i posljedično budućnosti opstanka brojnih vrsta.

Svi zainteresirani, uz pomoć VR naočala, mogli su u sklopu izložbe Diverterra virtualno prošetati kroz 10 zaštićenih područja u Hrvatskoj odabranih po ekosustavima, a posjetitelji koji su u sklopu nagradnih igara pokazali znanje o prirodi i njenom očuvanju nagrađeni su prigodnim nagradama.


Tagovi

Poslušaj glas prirode Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Natura 2000 Ana Ješovnik Zavod za zaštitu okoliša


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]