Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Atlas ruralnog smještaja
  • 02.02.2023. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Tražite smještaj u ruralnom području? Ovaj atlas može vam pomoći

U njemu se trenutno nalazi 37 objekata koji nude usluge smještaja na području Osječko-baranjske županije. Jednog bi dana trebao postati prilično debela knjiga

Foto: Denis Despot/OBŽ
  • 2.448
  • 166
  • 0

Ponuda smještaja za turiste na području Osječko-baranjske županije (OBŽ) dobila je jedinstveno izdanje. Naime, dostupan je Atlas ruralnog smještaja u kojem se nalaze iznajmljivači registrirani kao obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji odskaču kvalitetom, ponudom i danas već prepoznatljivim vizurama koje obogaćuju taj kraj.

U njemu se trenutno nalazi 37 objekata koji nude usluge smještaja, a često su tu i hrana te razne aktivnosti na otvorenom koje privlače sve više turista u ovaj dio Lijepe naše. Ova bi publikacija jednog dana trebala postati prilično debela knjiga.

"Cilj nam je gostima i lokalnom stanovništvu omogućiti prikaz ponude na jednom mjestu. Dio je to projektne ideje o tri atlasa: vinskom, tradicionalne gastronomije te ovom potonjem, ruralnog smještaja", kazala nam je Tatjana Turalija, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport.

Kako dodaje, ovaj će Atlas biti kao i prethodna dva distribuiran u urede turističkih zajednica. Također, napominje da im se svi vlasnici vinarija, vinoteka, kušaonica, vinskih podruma, restorana mogu javiti kako bi ga i njima učinili dostupnim.

"Naši su poduzetnici u turizmu otvoreni za suradnju i komunikaciju. To nam pomaže u mjerama koje Osječko-baranjska županija ima u obliku potpora iz proračuna, slušamo teren, sinergijom i harmoniziranjem javno-privatnog partnerstva može se postići ključ zdravog i kvalitetnog razvoja turizma, kako na regionalnoj, tako i na nižim destinacijskim razinama", ističe pročelnica Turalija.

Sve više turista u OBŽ

Naime, ova županija bilježi uzlazni trend u broju dolazaka i noćenja turista. Tijekom 2022. godine ostvarena su 240.085 noćenja i 112.183 dolazaka, što u odnosu na podatke iz 2021. donosi povećanje noćenja od 33 posto, a dolazaka od 40 posto.

"Također, lani bilježimo povećanje noćenja stranih turista za sedam posto u odnosu na 2019. godinu što pokazuje porast interesa za Osječko-baranjsku županiju kao kontinentalnu destinaciju prepoznatu i izvan granica Republike Hrvatske", ističe naša sugovornica. 

Atlas ruralnog smještaja možete preuzeti u dokumentu ispod teksta.

Ako gledamo prostorno, više od pola noćenja je ostvareno u Osijeku, odnosno 57 posto, na području Baranje ostvareno je 17, a na području Đakova osam posto od ukupnog broja na području OBŽ.

"Udio domaćih gostiju i dalje prelazi polovinu ukupnog broja i u prošloj godini iznosi 57 posto, slijede gosti iz Njemačke sa šest posto,  Mađarske s tri, te Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske i Slovenije s nešto malo ispod tri posto", napominje pročelnica.

Manifestacije privlače posjetitelje

Razlog kontinuiranom povećanju dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista između ostalog, kaže, leži i u organizaciji velikih i sve više međunarodno poznatih manifestacija.

Nadalje, Ova županija uspješno provodi projekte koji se odnose na ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, a posebice u izgradnju, opremanje i modernizaciju cikloturističkih ruta te dodatnih sadržaja koji ih upotpunjuju kao kompletan turistički proizvod destinacije.

"Kroz slične projekte također nastojimo smanjiti jaz između razine kvalitete koju turisti očekuju i one koju je destinacija trenutno realno u mogućnosti ponuditi, provođenjem mjera za unaprjeđenje razvoja u svrhu podizanja kvalitete turističke ponude i konkurentnosti same destinacije", dodaje sugovornica.

Osječko-baranjsku županiju lani posjetilo 40 posto više turista

Kako kaže, sudjelovanjem u prekograničnim projektima sa zemljama iz okruženja ova županija nastoji aktivno biti uključena u smjernice i trendove ponude u europskom turizmu te na takav način privući turiste iz tih zemalja na kontinent. "Riječ je o bogatoj gastro i eno ponudi, prirodnim okruženjem, kulturnom baštinom te posebnošću zanimljivih mnogobrojnih tradicionalnih manifestacija", zaključuje pročelnica Turalija.


Dokumenti


Tagovi

Atlas ruralnog smještaja OBŽ Ruralni turizam Seoski turizam Smještajni kapaciteti Tatjana Turalija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner