Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoksin
  • 24.10.2015. 20:45

Aflatoksin zaustavio isporuku mlijeka s mnogih farmi

S mnogih je farmi prekinuta isporuka mlijeka jer je količina aflatoksina premašila dopuštenu granicu - 0,05 mikrograma po kilogramu.

  • 695
  • 103
  • 0

Većina poljoprivrednika nema razloga za zadovoljstvo kada se promatra urod kukuruza na njihovim poljima zbog dugog sušnog razdoblja prošlog ljeta. Sada se boje vlage,a upitno je hoće li moći ubrati kukuruz jer može doći do klijanja zrna na klipu. Vlagu će trebati spustiti do 14%. Cijena kukuruza je bila oko 95 lipa, da bi ubrzo porasla na blizu kune, a zbog slabog uroda traži se i po cijeni 1,05 do 1,10 kuna.

Kada brati kukuruz?

Kukuruz je već danima u kišnim i vlažnim uvjetima na poljima Slavonije. Ostane li predugo na poljima, napast će ga plijesan. Stočari će u tom slučaju opet imati problema s mikotoksinima u stočnoj hrani, a time i u mlijeku. S mnogih je farmi prekinuta isporuka jer je količina aflatoksina u mlijeku premašila dopuštenu granicu - 0,05 mikrograma po kilogramu, kako javlja HRT.

Sufinanciranje analize mlijeka

Da bi se izbjegli problemi, hranu za stoku valja redovito kontrolirati. Velik je to izdatak za domaće proizvođače mlijeka jer godinama posluju na rubu rentabilnosti. U mljekarskoj proizvođačkoj organizaciji Sava-Drava ipak ništa ne prepuštaju slučaju. Dio troškova platit će im županija.

"Većina mljekara odazvala se pozivima na kontrolu svojih uzoraka mlijeka, a županija je izašla u susret, što je uvelike pomoglo jer troškovi analiza nisu mali. Kada uzmete u obzir da je nekima prodaja mlijeka jedini izvor prihoda, a u ovom trenutku je sva isporuka mlijeka zaustavljena, zadnje na umu su im troškovi," kaže Marina Ivančan, voditeljica mljekatske organizacije Sava-Drava.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Aflatoksin Mikotoksini Sava-Drava Plijesan Kukuruz Kiša Vlažni uvjeti Berba Proizvodnja mlijeka


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."