Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 25.03.2022. 18:00

Cijene svinjetine rastu. Mogu li pokriti cijene troškova?

Njemački proizvođači se nadaju da će popuštanje epidemioloških mjera, sve bliži Uskrs i lijepo vrijeme povećati potražnju za svinjetinom

Foto: Depositphoto/Depositphotos/info.cineberg.com
  • 829
  • 86
  • 0

U Njemačkoj se nastavlja trend rasta cijena svinja za klanje što znači i oporavak tog sektora, a stručnjaci očekuju da će se trenutna situacija na tržištu nastaviti i u narednom tjednu, piše Agrarheute.

Prosječna cijena na internet tržištu svinja prešla je granicu od dva eura.

"Ovo pokazuje da na spot tržištu postoji daljnji prostor za poboljšanje", navodi Interesna grupa uzgajivača svinja (ISN) u svojoj ocjeni aukcije. Međutim, upozoravaju, povećanje ne smije sakriti činjenicu da su cijene od 2,40 do 2,60 eura neophodne za pokrivanje troškova proizvodnje koji su se enormno visoki.

Slična situacija na tržištu Europe

Situacija u svinjogojskom sektoru je slična u drugim europskim zemljama. Rastu cijene, ali još više troškovi. Mnogi proizvođači se nadaju da će se ovaj trend da nastaviti i osigurati im zaradu. Ograničenja vezana za koronu ukidaju se u mnogim zemljama, Uskrs je pred vratima, lijepo vrijeme potiče ljude na roštiljanje, a nogometni stadioni se ponovo pune, objašnjava ISN. 

Kina još uvijek ne kupuje veće količine, ali europski izvoznici bilježe dobru potražnju iz Azije. ISN primjećuje da sve veća potražnja na domaćem tržištu nadmašuje raspoloživu ponudu u većini zemalja EU.

Troškovi i dalje nisu pokriveni? (Foto: Depositphotos/Tsekhmister)

Teže svinje ukazuju na dodatni trošak

Kada je riječ o Njemačkoj koja diktira stanje na tržištu, za period od 24. do 30. ožujka VEZG je navedena je cijena svinje od 1,92 eura/kg po indeksnom bodu, a porasla je za sedam centi u odnosu na prethodni cjenik. Raspon se kreće između 1,92 i 1,97 eura po kg i ukazuje na dalji trend rasta. 

Broj onih koje su registrirane za stavljanje u promet iznosi 235.400, a njihova prosječna masa klanja je 97,5 kg što je za 0,6 kg više u odnosu na prethodni tjedan. To ukazuje da su tovljenici više zadržavani na farmama što je bio dodatni trošak za uzgajivače.

Hrvatsko svinjogojstvo u još većoj krizi - malo tko će se izvući?

Cijena prasadi od 25 kg za period od 21. do 27. ožujka iznosi 58 eura po komadu što je tri eura više nego prethodnog tjedna. Oni se i dalje mogu brzo prodati usprkos nešto staloženijoj potražnji.

Kretanje na tržištu svinja za klanje pokazuje da mali asortiman vrlo brzo i lako pronalazi kupce. Za period od 24. do 30. ožujka cijena je 1,30 eura po kg. U odnosu na prethodni tjedan, prosječna je povećana za dodatnih 10 centi, a raspon je između 1,25 i 1,40 eura. 


Tagovi

Cijena svinja Svinjetina Prasci Tržište svinja Rast cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.