Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Angus goveda
  • 04.11.2021. 15:00
  • Požeško-slavonska, Hrnjevac

Ivan Enjingi: Angus goveda čiste posjed i gnoje vinograd, ali trebaju jako dobru ogradu

Većinu vremena ove životinje provode na otvorenom dok se za vrijeme hladnijih dana sakriju pod nadstrešnicu, ali Enjingi upozorava: kao jeleni su, preskaču 160 cm visine samo tako.

Foto: Robert Anic/PIXSELL
  • 14.812
  • 747
  • 2

Ivan Enjingi uzgojem angus goveda spojio je ugodno s korisnim. Oko 250 grla zadovoljno šeće pašnjacima Hrnjevca i istovremeno čisti posjed, a on ima dovoljno stajnjaka za svoje vinograde koji mu zauzvrat daju kvalitetne grozdove.

Uzgoj ovog goveda uspješan je na gotovo svim kontinentima i u ekstremnim klimatskim uvjetima. Zahvaljujući svojoj otpornosti, mogućnosti prilagođavanja i skromnim zahtjevima hranidbe može ih se naći u polupustinjama Australije i Sjedinjenih Država, ali i u hladnim predjelima poput Kanade.

Većinu vremena ove životinje provode na otvorenom dok se za vrijeme hladnijih dana sakriju pod nadstrešnicu. U zimskom periodu naraste im deblje krzno, a jako dobro podnose niske temperature. 

"Uvijek su u prirodi, vani, nikad vezane. Samo imaju nadstrešnicu gdje se preko zime hrane. Same se i pare i tele, a ako je sezona trave i ako imaju paše i vode ne trebate ih ni vidjeti, samostalne su", pojašnjava Enjingi Poljoprivrednoj televiziji zbog čega se odlučio na uzgoj baš ove pasmine. 

Zimi se, dodaje, jedino moraju hraniti, liječenja gotova da i nema, a većina njih ugine od starosti. 

Ovogodišnja suša napravila problem i stočarima

Ovogodišnja suša osim na ratarstvo utjecala je i na stočarstvo pa je zbog nedostatka vode u prirodi i bunarima, Ivan morao svoja goveda napajati vodom iz kućnog vodovoda.

"Jedno tri mjeseca nije bilo vode ni paše tako da smo morali iz kuće vodovod spojiti na bunar ovdje na pašnjacima", objašnjava kako je riješio problem. 

A kada je riječ o planovima za budućnost, legendarni vinar kaže kako mora ostati na trenutnom broju grla jer nema prostora za proširenje pašnjaka. 

"Tu se nalaze i ostali privatni vinogradari tako da je problematično držati stoku. Treba jako dobra ograda jer su kao jeleni, preskaču 160 visinu samo tako", ističe za kraj. 

Više o uzgoju angus goveda pogledajte u videu:


Tagovi

Ivan Enjingi Angus goveda Ekološka proizvodnja Vinograd Stajnjak Suša


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner