Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva hrana
  • 08.09.2017. 11:00

Jesenja ishrana stoke zahtjeva oprez

Veterinari upozoravaju da prelazak stoke sa svježe na suhu hranu u jesen izaziva bitne posljedice po zdravlje životinja, naročito poslije ovako sušne godine.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 758
  • 69
  • 0

U jesenjem periodu, kada je vegetacija skromnija, stočari pojačavaju ishranu svojih životinja suhom hranom. Ona može biti kabasta ili koncentrirana - od koncentrata i samljevene hrane do silaže, sjenaže i slame. Kako je ovogodišnji rod kukuruza podbacio, pa ne samo da je manji, nego je i nižeg kvaliteta, to se može odraziti i na kvalitet silaže.

Ranija kosidba može da bude problem

Bračni par Aleksić upozorava poljoprivrednike na posljedice ranijih skidanja žitarica sa njiva.

Aleksići: Ne kositi prerano!

"Kada je ovako sušna godina, problem može da stvori ranija kosidba, prije nego što biljka dostigne voštano zrenje. U tom slučaju ta masa, koja buđa, kasnije u toku zime može preživarima da stvori određene probleme. Proizvođači, nažalost, bez obzira na praksu i godine iskustva, a pod izgovorom da ne izgube prinos mlijeka, daju tu hranu koja može da naškodi i životinjama i ljudima u vidu, na primer - aflatoksina", upozorava Dijana.

Životinje mogu obolijeti

Na primjer, kod onih grla goveda kod kojih je inače povećana ishrana koncentriranom hranom i silažom, nekvalitetan način ishrane, pa i sama loša hrana, mogu da dovedu do postepenog mršavljenja, a kod mladih grla i do dehidracije.

"Postoje enteritisi, kada dođe do upale sluzokože crijeva i proljeva, jer hrana nije dovoljno mehanički obrađena i kao takva postaje otrov. U tankim crijevima se resorbuju ti hranjivi sastojci, što dovodi do proizvodnje više mlijeka ili mišićne mase, pa se sa hranjivim tvarima mogu unijeti i one toksične, sa kojima jetra ne može da se izbori, što kasnije izazva proljeve, zaostajanje u rastu, pa i uginuća životinja", objašnjava Raško.

Veterinari upozoravaju da je najvažniji postepen prelazak stoke sa svježe na suhu ishranu, da hrana koja se daje bude potpuno zrela i pravilno mehanički obrađena, ali da se tokom jesenjeg i zimskog perioda poveća i davanje vode, upravo zbog te suhe hrane.

Podmladak je teže izliječiti

Liječenje se provodi terapijama u zavisnosti koja je stoka u pitanju i koji stepen oboljenja, preko hrane ili direktno i dijetama. Sličan problem može da se javi kod podmlatka, kad naglo prijeđe sa majčinog mlijeka na suhu hranu.

Silaža

"Liječenje proljeva kod mladih teladi je mnogo komplikovanije i teže. Takvo tele 95% sastavljeno je od vode, pa kad dobije proljev dehidrira i tada je teško da će preživjeti. Kod prasadi, liječenje ide tako što se prvih dana skroz ukine hrana, daje im se samo voda, pa onda terapija sa određenom dijetom", objašnjavaju Aleksići.

Na primjer, oni prasići koji su do petog dana dobili željezo, mnogo će lakše podnijeti prijelaz sa majčinog mlijeka na koncentrat, jer u njemu nema željeza zbog čega budu anemični i podložni obolijevanju. Tako se i jagnjadima u prvim danima daje selen, mada je dobivanje proljeva kod ovih preživara rjeđe.

Foto: Julijana Kuzmić


Tagovi

Hrana Koncentrat Jesen Zima Stoka Silaža Kvaliteta Oboljenje


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas