Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silaža
  • 12.11.2020. 10:30

Kako spremati silažu - potpuno prirodnom fermentacijom ili uz dodatak inokulanata?

Cjelokupan proces pripreme silaže u biti se svodi na to kako stvoriti optimalne uvjete za razvoj poželjnih mikroorganizama i bakterija koje će pospješiti proces fermentacije, osigurati povoljnu pH sredinu i spriječiti dalje kvarenje silirane mase.

Foto: Adi Pašalić
  • 653
  • 79
  • 0

Iza nas je jedan od najvažnijih razdoblja u godini za stočare koji se bave proizvodnjom mlijeka. Od uloženog truda i rada proteklih skoro dva mjeseca ovisi kompletna proizvodnja u narednom zimskom periodu - sve do proljeća, nove vegetacijske sezone i pojave svježe voluminozne krme.

Cjelokupan proces pripreme silaže svodi se na to kako stvoriti optimalne uvjete za razvoj poželjnih mikroorganizama i bakterija koje će pospješiti proces fermentacije, osigurati povoljnu pH sredinu i spriječiti dalje kvarenje silirane mase. Njenim gaženjem i sabijanjem istiskuje se zrak, stvaraju se anaerobni uvjeti koji pospješuju razvoj korisnih mikoorganizama i time se u potpunosti kompletan proces siliranja odvija na priodan način.

Kako ubrzati proces siliranja ?

"Vrijeme je novac" - dobro je poznata izreka koja u praksi znači što više skratiti proces obrade ulaznih inputnih sirovina, zadržati optimalne faktore proizvodnje i imati na kraju kvalitetan proizvod. Farmerskim rječnikom to znači što prije osigurati povoljne okolnosti za fermentiranje silažne mase i u što kraćem periodu dobiti gotov konzerviran proizvod odnosno silažu koja se neće kvariti. Nakon njenog zatvaranja u silos ili u uzemljene lagune, nastaje proces potrošnje ostatka zraka.

Savjeti stručnjaka: Kako izbjeći gubitke u silaži?

Za 6 do 8 sati bakterije potroše ostatak i nastaje anaerobna sredina koja pospješuje razvoj poželjnih bakterija koje ubrzavaju proces proteolize - razgradnje ugljikohidrata i on se obično završava za 2 do 3 dana ovisno od količine zaostalog zraka u silaži. Kao produkt razvijaju se dobre bakterije mliječno kiselinskog vrenja koje spuštaju pH vrijednost do 3,4 - 4,2. Faza opadanja pH obično traje oko 18 do 20 dana. Za svoj rast i razvoj, ovi organizmi brzo pretvaraju sve dostupne jednostavne šećere u mliječnu kiselinu. I tu je prilika koju stočar može iskorititi:

  • Ubrzati proces fermentacije;
  • Smanjiti gubitak suhe tvari;
  • Očuvati hranjivu vrijednost mase;
  • Spriječiti razvoj nepoželjnih mikroorganizama (kvasaca) i
  • Spriječiti aerobno kvarenje silaže

Sve ono što se ne osigura prilikom njene pripreme na prirodan način poput sjeckanja i usitnjavanja mase, dobro sabijanje, potiskivanje ostataka zraka, zatvaranje i slično, može se popraviti dodacima odnosno stimulatorima koji stvaraju poželjne anaerobne uvjete i razvoj  korisnih mikroorganizama.

Efikasnija fermentacija uz inokulante

Inokulanti su posebni biološki dodaci koji sadrže odabrane sojeve bakterija najčešće Lactobacillus sp., i Enterococcus sp. koji fermentiraju šećere u poželjnu mliječnu kiselinu i na taj način pojačavaju i ubrzavaju proces fermentacije, a pri tome smanjuju gubitke suhe tvari i do 20%. Većina sojeva bakterija ima polovičan učinak u fermentiranju šećera, a dodavanjem inokulanata u silaži njihova učinkovitost se povećava i do 90%.

Oni se najčešće nalaze u praškastom ili granuliranom stanju i dodaju se pri punjenu silosa ili skladištenju silaže i to kao otopina od 0,6 grama inokulanta u 20 litara vode za jednu tonu silažne mase. Većina farmera kao biljnu masu koristi silažni kukuruz, cijelu biljku. Pri dodavanju inokulanata fermentacija se ubrzava i do 50% ovisno kako je prethodno spremljena i sabijena masa, a to u konačnici znači i raniji početak korištenja silaže u hranidbi, što je posebice bitno kod zakašnjelog siliranja.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Proces fermentacije Silažna masa Korisni mikroorganizmi Sjeckanje i usitnjavanje Inokulanti


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]