Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prašenje krmača
  • 26.02.2020. 09:00

Kako treba izgledati normalno prašenje kod krmača?

Da bi prašenje proteklo bez problema, svaki odgajivač mora da bude upoznat o dužini graviditeta, izgledom i pripremama krmače pred prašenje, o mogućim komplikacijama i izbacivanju placente.

Foto: Bigstock/deyanarobova
  • 10.719
  • 139
  • 0

Prašenje krmače nije jednostavan proces u reproduktivnoj fazi uzgoja svinja i uvijek je poželjno prisustvo odgajivača, a često i stručnog lica, odnosno veterinara. Svakako, treba znati kako utvrditi orijentaciono vrijeme prašenja, kontrakcije i otvorenost polnog organa, kako pomoći krmači pri samom prašenju da ne bi nastale neke ozbiljnije zdravstvene komplikacije.

Šta na ovo kaže struka?

Odgajivači imaju običaj da kažu da krmača 'nosi' plod tri mjeseca, tri sedmice i tri dana, što je ukupno 114 dana. Međutim, u praksi one se normalno prase između 110. i 120. dana od momenta oplodnje. Nazimice imaju kraći graviditet, dijelom zato i što je leglo manje, a plodovi lakši.

Mijenjaju pravilnik o veličini prasilišta - izlaze u susret farmerima

"Pripreme organizma za prašenje počinju dvije sedmice pred sam događaj, kada počinju da se mijenjaju odnosi hormona u krvotoku. Već u tom periodu može se vidjeti kako raste vime, a na njemu se dodatno razvijaju vene. Međutim, pravo nalijevanje vimena nastupa kasnije, neposredno pred samo prašenje kada se vime puni mlijekom, odnosno kolostrumom", podsjeća Petar Pavković, doktor veterinarske medicine.

Takođe, dvanaest sati pred prašenje ako pažljivo priđete krmači, možete nježno iscjediti mlijeko iz vimena i to je jedan od pouzdanih znakova skorog prašenja.

Priprema pred prašenje

Primjetna je i veća uznemirenost krmače, često leže pa ustaje, ako ima prostirke u oboru, skuplja je i pravi brlog. Uskoro se pojavljuje sluzavi iscjedak na stidnici, koja je u međuvremenu nabrekla, uvećana i crvenija nego inače.

"Ukoliko se poslije sluzavog iscjedka pojavi grudvica kao pelet, to je mekonijum, prva stolica praseta, onda postoji velika vjerovatnoća da prvo prase izlazi karlicom (zadnjim nogama) dok je normalan položaj da izađe glavom i prednjim nagama. Ipak, to još nije razlog za brigu i dešava se relativno često", objašnjava Pavković.

Prisići treba da se prase na svakih 10 do 20 minuta (Foto: Jasna Bajšanski)

Prašenje obično traje od tri do osam sati i iskusan odgajivač može umnogome da pomogne krmači. Dobro nauljena ili namazana ruka može da se zavuče u vaginu pa i do grlića materice, koji je u toku porođaja značajno proširen i dio je takozvanog mekog porođajnog kanala.

Prasići normalno treba da izlaze svakih 10 do 20 minuta. Ako prase izlazi sporije ili je pauza između dva praseta sat vremena - to je znak da postoji neki problem i da je neophodna pomoć veterinara. Najbolji znak da je krmača završila s prašenjem je kad se smiri. Ukoliko joj podrhtavaju mišići buta, gotovo je sigurno da još nije završila sa prašenjem.

Pupčanu vrpcu tupo iskidajte

Ne zaboravite da je najvažnije da se prase što prije osuši poslije porođaja. Može se obrisati starim peškirom i krpama, ali i hrpom slame ili sijena u šaci, kojom se prase dobro istrlja. Poželjno je da imate i odgovarajuće praškove za ovu namjenu. Pupčanu vrpcu nikako ne treba presjecati, već se isključivo tupo kida. Poslije normalnog prašenja, krmača može primiti preventivni antibiotik - oksitocin, ako nije pustila mlijeko ili ako postoji bojazan da je neko prase zaostalo.

"Placenta (posteljica) izlazi za oko četiri sata po prašenju. Ako ne izađe za to vrijeme postoji mogućnost da je došlo do retencije placente. Takođe, normalno je da se dva tri dana po prašenju pojavljuje gust, ljepljiv iscjedak iz vagine. Sve ovo nije razlog za brigu ako je krmača izbacila posteljicu", naglašava veterinar.

Kako ublažiti agresivnost krmača poslije prašenja?

Odmah po prašenju, prasićima treba pomoći da posisaju kolostrum. Sitnija prasad se stavlja na prve (prednje) sise jer imaju više mlijeka od zadnjih. Ako se približno u isto vrijeme prase i druge krmače, moguće je ujednačavanje legala, odnosno podmetanje prasića pod krmačom sa manjim leglom. Odgajivač tada mora biti oprezan jer pojedine krmače nerado primaju tuđu prasad. Da ne bi došlo do neželjene reakcije, prase koje se podmeće prvo se stavi u leglo među prasad krmače pod koju se podmeće, da bi primilo njihov miris, ili se cijelo leglo prska sredstvom koje izjednači miris.


Tagovi

Prašenje krmače Kolostrum Placenta Brlog Prasići Graviditet Petar Pavković


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.