Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HUPS
  • 17.09.2020. 16:00
  • Osječko-baranjska, Čepin

Kuterovac: Svinjogojstvu prijeti kolaps, štete bi mogle biti više od 100 milijuna eura

Zbog pojave afričke svinjske kuge u Njemačkoj, šteta bi mogla biti veća nego li da se bolest pojavila kod nas. Ogromne količine mesa iz ove zemlje kanal svoje prodaje pronaći će i na našem tržištu, čulo se na konferenciji Hrvatske udruge proizvođača svinja

Foto: Depositphotos/Fahroni
  • 1.143
  • 195
  • 0

Zbog pojave afričke svinjske kuge u Njemačkoj i ogromnog uvoza, hrvatskom svinjogojstvo prijeti kolaps, a šteta bi mogla biti 100 milijuna eura!, upozorio je danas Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja. 

Točnije, mogla bi biti veća nego li da se bolest pojavila kod nas. Pojava ASK izazvala je potrese na njemačkom tržištu zbog čega je cijena svinjskih polovica pala za čak 20 euro centi ili 13% u jednom tjednu, a cijena prasadi srušena je za čak 30 %. Kako nemaju mogućnost plasmana na tržište Kine i zemalja Azije odnosno uvedena je zabrana izvoza, ogromne količine mesa iz ove zemlje, strahuju svinjogojci, kanal svoje prodaje pronaći će i u Hrvatskoj.

"Pri tome cijena neće biti bitna te će trgovački lanci zbog ove pojave ili prestati kupovati meso domaćih proizvođača ili će doći do strašnog pada cijena koji će dodatno uništiti domaću proizvodnju i na rub financijske isplativosti dovesti hrvatske proizvođače", čulo se danas na konferenciji za medije u Čepinu. 

Kuterovac je naglasio i da je cijena na burzi prije pada od 20 centi bila 1,47 eura za toplu polovicu što je također bilo ispod referentne cijene EU od 1,509 eura za kilogram.

Zatražena hitna pomoć Vlade 

"Procjenjujemo da će cijena pod pritiskom uvoznog mesa pasti na 7,5 kuna po kilogramu žive vage što će gubitak po proizvedenom tovljeniku povećati na 100 kuna. To će na ukupno 13.000 proizvedenih svinja tjedno praviti tjedni gubitak od 1,3 milijuna kuna", istaknuo je te ispred Udruge zatražio hitan angažman Vlade

Zbog ogromne prijetnje koja je pred njima, Hrvatska udruga proizvođača svinja predlaže sljedeće hitne mjere

  • U javnu nabave hrane u Hrvatskoj uvesti obavezni kriterije kratkih lanaca opskrbe hranom i proizvode iz nacionalnog sustava kvalitete "Naše domaće"
  • Osigurati u proračunu sredstva za primjenu odobrenih programa EU o dobrobiti životinja, kao mjera državne potpore u iznosu od 50 milijuna kuna godišnje
  • Izvršiti ispravak izračuna broja uvjetnih grla svinja u Mjeri14 za 2019 i 2020 te sredstva isplatiti proizvođačima svinja (iznos kojim su zbog nepravilnog obračuna od Agencije svinjogojci oštećeni je oko 15 milijuna kuna godišnje, tvrde u HUPS-u)
  • Izjednačiti status unosa robe (ulaz roba iz EU)  s domaćom proizvodnjom kroz poreznu politiku. Naplatu PDV- a u primarnoj proizvodnji i preradi izjednačiti sa statusom koji imaju robe koje dolaze sa unutarnjeg tržišta EU. Prilikom nabave roba odmah izvršiti prijenos porezne obveza na gotov proizvod što u praksi znači oslobađanje znatnog obrtnog kapitala u sektoru i izjednačavanje unosa robe iz EU sa domaćom robom. 
  • Uspostavljanje obveznog sustava ugovaranja primarne proizvodnje – prerade i trgovačkih kanala čime se osigurava stabilna opskrba proizvodima na tržištu i siguran plasman proizvedenih proizvoda
  • Djelovati na stvaranje uvjeta za fer i korektno određivanje cijene na osnovi tržišnih pokazatelja u RH i okruženju, uspostava proizvođačkih organizacija i sektorskih organizacija  
  • Razvoj sustava kvalitete i oznaka svinjskoga mesa i njihove marketinške valorizacija
  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu i njegova provedba treba biti kamen temeljac ovog sektora. Sadašnje naznake provedbe Zakona idu u smjeru velikih problema zbog čega je potrebna temeljita revizija do sada učinjenoga te hitna izmjena i korekcija Zakona u koristi proizvođača.

Inače, članovi Udruge su naši najveći proizvođači prasadi, tovljači prasadi i proizvođači genetskog materijala koji godišnje proizvedu oko 700.000 svinja i drže 30.000 krmača. No, Hrvatska danas iz drugih zemalja EU uvozom pokriva i do 70 posto potreba za svinjskim mesom.

Dodatno valorizirati domaću kvalitetu 

"Želimo da se boljom organizacijom tržišta potakne razvoj svinjogojstva i smanji uvozni deficit, smanji ovisnost mesne industrija o uvozu sirovine te dodatno valorizira domaća kvaliteta (rođeno –uzgojeno – zaklano) po uzoru na razvijene EU zemlje, a ono što je ključno da hrvatska proizvodnja osigura stabilnu opskrbu hranom naših građana", apeliraju iz Hrvatske udruge proizvođača svinja dodajući i da u trgovinama moramo osigurati zastupljenost domaćih proizvoda provedbom uredbe o uređenju tržišta. 

"Treba istaknuti kako smo jedina država EU koja ovu uredbu primjenjuje u praksi djelomično, a koja omogućava da se domaće tržište koliko toliko zaštiti od nelojalne uvozne konkurencije", zaključili su. 


Tagovi

HUPS ASK Krešimir Kuterovac Uzgoj svinja Uvoz Štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!