Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj goveda
  • 07.04.2022. 12:50
  • Međimurska, Sveti Martin na Muri

Nezapamćena kriza: Od uzgoja goveda odustaju svi koji nisu u kreditima

Resorno ministarstvo razmatra još niz mogućnosti i mjera pomoći, a kako bi ublažili teško stanje u sektoru, čulo se na 17. savjetovanju uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 2.873
  • 346
  • 0

Na 17. savjetovanju uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj, koje u Toplicama Sveti Martin, 6. i 7. travnja, organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, više od dvije stotine naših uzgajivača nastoji pronaći odgovore na brojne izazove koje su donijeli pandemija Covid-19, rat u Ukrajini i klimatske promjene.

"U suradnji s našim proizvođačima, Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Savezom udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, na ovom dvodnevnom savjetovanju nastojimo raspraviti, nažalost, brojne izazove s kojima je suočen ovaj sektor", istaknuo je Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a.

Kako je naveo, negativne utjecaje bilježimo još od prošle godine, kada smo u prosjeku imali pad broja krava za oko 3 posto, pad broja uzgajivača za oko 15 posto, ali i povećanje proizvodnje po gospodarstvu za oko 13,5 posto.

"Ovi negativni trendovi nastavljeni su i u ovoj godini", dodao je. 

Uzgajivači suočeni s neodrživim stanjem

Na tešku situaciju u sektoru upozorili su i predstavnici uzgajivača, koji su istaknuli kako sve više uzgajivača koji nisu u kreditnim obvezama ili pod mjerama, naprosto odustaju od govedarstva.

"S ovom nezapamćenom krizom se jako teško nosimo i pitanje je što će ostati od sektora. Ministarstvo poljoprivrede radi dobro i daje puno novaca, uskače nam da ne propadnemo, no trebalo bi prerađivače mlijeka, a pogotovo trgovačke lance, nekako natjerati da se dobit od proizvodnje mlijeka raspodjeli ravnomjernije", poručio je Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda. 

Zamjenik ravnateljice HAPIH-a, Krunoslav Karalić (Foto: I. Čolaković)

Naglasio je pritom da za litru mlijeka naši proizvođači dobiju 3 kune, a mlijeko u trgovačkim lancima košta 9 kuna. S takvom raspodjelom dobiti nisu zadovoljni, a pogotovo, dodao je, nisu zadovoljni krajni kupci koji su prisiljeni kupovati skupo mlijeko. 

O brojnim izazovima s kojima se susreću naši uzgajivači na savjetovanju je govorio i Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda. Kako je naglasio, ionako tešku situaciju dodatno je pogoršao rat u Ukrajini, koji za posljedicu ima enormno povećanje gotovo svih ulaznih troškova.

"Bojim se da nešto više otkupne cijene mlijeka, koje smo uspjeli postići na sastanku s prerađivačkom industrijom, neće biti dostatne. Suočeni smo s neodrživim stanjem i s razlogom strepimo što će biti na jesen", upozorio je čelnik ovog Saveza.

Mjere Ministarstva poljoprivrede

Situacija u ovom sektoru, čuli smo, bila bi još dramatičnija bez niza mjera Ministarstva poljoprivrede kojima su ipak smanjeni negativni utjecaji pandemije na govedarsku proizvodnju u našoj zemlji.

"Ministarstvo je svjesno problema s kojima su suočeni poljoprivredni proizvođači, a koji su naročito izraženi upravo u stočarskom sektoru", rekao je izaslanik ministrice poljoprivrede doc. dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, koji je i otvorio 17. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj.

U posljednje dvije godine, istaknuo je, imamo ozbiljne poremećaje u sektoru stočarske proizvodnje, od izuzetno visokih cijena stočne hrane, prije svega žitarica, ali i uljarica, te visokih cijena energenata, koje je još dodatno produbio rat u Ukrajini.

Bojimo se da više otkupne cijene mlijeka, neće biti dostatne, kazao je B. Kolak (Foto: I. Čolaković)

Ministarstvo je u tom razdoblju donijelo čitav niz interventnih programa s kojima je nastojalo prevladati probleme u stočarskoj proizvodnji. Primjerice, u prosincu prošle godine iz programa koji je bio vrijedan 171 milijun kuna, a koji se isplaćuje iz državnog proračuna, isplatili su 140 milijuna kuna, a preostali dozvoljeni iznos isplatit će u skoro vrijeme, i to svima koji to pravo nisu ostvarili tijekom prosinca i siječnja.

"Očekujemo da ćemo na taj način donekle pomoći i proizvođačima mlijeka, i tovljačima junadi, i uzgajivačima u sustavu krava - tele", kazao je Barać otkrivajući da resorno ministarstvo razmatra još niz mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, od korištenja krizne rezerve, novog privremenog okvira koji je vezan uz poremećaje koji su nastali zbog agresije na Ukrajinu, do drugih programa koji su u nastajanju, a kroz koje nastoje identificirati koliko je koji sektor u krizi. 

Udruživanje jedini spas za svinjogojce - granica isplativosti je 50 krmača i 1.000 tovljenika

"Shodno tome, kreirat ćemo i programe pa do lipnja donijeti nove odluke", obećao je.

Strateški plan ZPP-a 

O potporama poljoprivrednicima u Međimurskoj županiji na skupu je govorio dožupan Josip Grivec, koji je pritom posebno istaknuo važnost samodostatnosti u proizvodnji hrane, dok je Goran Lipavić, ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede predstavio Strategiju Programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

"Cilj je da kroz strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije u novom programskom razdoblju ponudimo mjere koje će odgovoriti na stvarne zahtjeve i potrebe i naših uzgajivača", istaknuo je Lipavić.

Sveti Martin na Muri ugostio je brojne stručnjake i uzgajivače (Foto: I. Čolaković)

Na skupu su naši uvaženi stručnjaci s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Ministarstva poljoprivrede i Energetskog instituta Hrvoje Požar, govorili o nizu aspekata govedarske proizvodnje, a na savjetovanju su organizirane i panel rasprave o stanju u našem mliječnom te mesnom sektoru.   


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Govedarstvo Uzgoj goveda Kriza Savjetovanje HAPIH Krunoslav Karalić Damir Horvatić Branko Kolak Zdravko Barać Josip Grivec Goran Lipavić


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?