Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suhomesnati proizvodi
  • 05.05.2014. 10:30

Novi dopušteni udio PAH-ova u dimljenom mesu

Od 1. rujna 2014. maksimalno dopuštene količine PAH-ova za suhomesnate proizvode iznosit će 11 posto

Foto: freepik.com
  • 274
  • 17
  • 0

Od 1. rujna 2014. godine na snagu će stupiti Uredba EK 835/2011, prema kojoj će nove maksimalno dopuštene količine štetnih PAH-ova (policikličkih aromatskih ugljikovodika) iznositi 11 posto. U skladu s tim, Hrvatska obrtnička komora obavještava obrtnike koji tradicionalno proizvode dimljene mesne proizvode (slanine, dimljene slanine, hamburgere i dr.) da što prije provjere svoje postupke dimljenja u odgovarajućim laboratorijima, kako bi ispitali količine štetnih PAH-ova.

Ova Uredba se odnosi na sve pravne i fizičke osobe koje imaju registrirane djelatnosti iz NKD 2007 10.13 Proizvodnja proizvoda od mesa i mesa peradi (proizvodnja sušenog, soljenog ili dimljenog mesa, proizvodnja mesnih prerađevina, proizvodnja kobasica svih vrsta, salama, pašteta, hladetine, kuhane šunke). Ispituje se količina benzopirena (samostalno) i suma benzopirena, benzoantracena, benzoflorantena i krizen.

Od 44 uzorka pet ih nije zadovoljilo nove dopuštene količine PAH-ova

Sanitarna inspekcija provela je uzorkovanje na cijelom teritoriju Republike Hrvatske i uzela 44 uzorka mesnih proizvoda (trajna mesa i trajne kobasice), kako industrijskih proizvoda, tako i proizvode malih tradicionalnih proizvođača. Iz dobivenih rezultata analiza koje je proveo Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar pet uzoraka ne bi zadovoljavalo nove maksimalno dopuštene količine PAH-ova.

Svi proizvođači koji dosad nisu provodili ovakva ispitivanja, informacije o tome gdje se ovakva ispitivanja provode i koja je njihova cijena, mogu dobiti u područnoj obrtničkoj komori. Nakon ispitivanja, kopiju rezultata potrebno je poslati područnoj komori (može i preko udruženja obrtnika). Ukoliko su rezultati loši, HOK upozorava na potrebnu promjenu načina sušenja te u tu svrhu konzultiiranje sa odgovarajućim stručnjacima.

Foto: freepik.com


Dokumenti


Tagovi

PAH Suhomesnati proizvodi Sanitarna inspekcija Mesni proizvodi Dimljenje Štetne tvari Sušenje


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.