Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann Agri
  • 06.12.2019. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Slatina

OPG Šomođi proizvodi 800 prasaca godišnje: Kupci se vraćaju, a tajna uspjeha je u hranidbi

U hladno prosinačko jutro posjetili smo OPG Šomođi iz Slatine koji se bavi uzgojem svinja, prasaca i onih za tov. Upravo sada pred blagdane imaju najviše posla s njihovom prodajom, a potražnja je, kažu, nikad veća.

Foto: Karolina Rastija
  • 4.968
  • 874
  • 0

U hladno prosinačko jutro posjetili smo OPG Šomođi iz Slatine koji se bavi uzgojem svinja, prasaca i onih za tov. Upravo sada pred blagdane imaju najviše posla s njihovom prodajom, a potražnja je, kažu, nikad veća. No, nije od početka bilo tako lako.

"Obrađujemo 15 hektara zemlje, no trebalo bi nam još barem 10 da zadovoljimo potrebe gospodarstva i da imamo dovoljno hrane za životinje", govori 41-godišnji Josip Šomođi, koji je sa suprugom Željkom 2008. otvorio OPG.

"Ostali smo bez posla. Imali smo mali objekt, pa je supruga predložila da krenemo u proizvodnju svinja. Rekli smo - idemo probati pa smo krenuli s četiri ili pet krmača. Nije ih bilo dosta, pa smo povećali na 10 komada, pa na 18. Sada smo na 30, a nagodinu planiramo uzgoj 45 komada. Tržište te gura, sve više nas traže, a mi im nemamo dovoljno za isporučiti. Naša najbolja reklama je od 'usta do usta', dok su kupci sve fizičke osobe, nema otkupa na veliko", govori Josip.

Proizvode 700-800 prasadi godišnje

Uzgajaju 700-800 prasadi godišnje, a od njih u tov stavljaju do 100 komada. Od pasmina su se odlučili za landrasa, ali ga križaju s pietrenom. Prirodno osjemenjuju krmače s dva nerasta.

dv
Željka i Josip Šomođi

Osim toga, proizvode i suhomesnate proizvode; kulenove, kobasice, kulenovu seku, čvarke, mast, koje su brendirali i sada ih prave po vlastitoj recepturi koju su godinama iskušavali dok nisu došli do one koja je, kažu, "najbolja".

"Mi naše proizvode ne dižemo u tavan na zrak, već se zrenje događa u tamnom. Upalimo nekada ventilatore da promiješaju zrak i to je to. Time dobijem kvalitetan kulen sa ujednačenom bojom od ruba do sredine. Dokaz kvalitete je i to da su Istrijani ludi za našim proizvodima i sve prodamo. Nagodinu planiramo opremiti prostoriju za preradu mesa kako bi povećali količinu zbog velike potražnje. Sagradili bi i pečenjaru sa šest ražnjeva. U preradi su novci, a mi želimo samo napredovati i ići dalje, ne stajati."

Kupci im se rado vraćaju, kažu, zbog visoke kvalitete mesa i malog postotka masnoće, a to postižu zahvaljujući Schaumann stočnoj hrani.

d
OPG Šomođi godišnje proizvede 700-800 prasaca

"Sa Schaumannom radimo zadnjih osam godina. Znao sam za njih čim sam krenuo s proizvodnjom, samo sam teže došao do predstavnika. Čitao sam razne forume i svi su bili zadovoljni pa smo htjeli probati jer druga konkurentska hrana nije pružala ono što smo mi očekivali. Sada je to druga priča, a kada kreneš s nečim što valja - više nema nazad", govori Josip.

Schaumannov premiks daje posebno ukusno meso

To im se najviše pokazalo u prirastu. Prasce su s 18 kilograma 13. lipnja prebacili u tov, a danas oni imaju 140 do 160 kilograma. Tajna uspjeha je, govori Josip, kombinacija Schaumann smjese i 20% sojine sačme koju daje u svim fazama uzgoja.

vf
Od kada su počeli surađivati sa Schaumannom, drugu hranu ne žele

"Schaumannov premiks daje neopisiv ukus i miris mesu, kakav nismo postigli ni s jednim drugim premiksom. I svinje se drugačije osjete, nemaju toliko neugodan miris kao druge svinje.

Mjesečno nam se prasi po pet do šest krmača u nekih pet dana. Te prasce tada odvajamo po kategorijama pa spajamo po dva legla. Od devetog do 20. dana uzgoja dajemo im Schauma Wean, a onda Wean miješamo sa Schaumaphos F-VM 90 CV i Bi-lactin Plus. Tako ih hranimo do 15 kilograma kada se prase prilagođava na takvu vrstu hrane. Nakon toga izuzmemo mliječnu zamjenicu i nastavljam s navedenom hranom gdje ostvarujemo prirast po 700 grama dnevno", otkriva Josip.

Schaumasil kiselina podigla pH krmača

Schaumann hrana im se, osim u prirastu i manje neugodnom mirisu u svinjcu, ogleda i u zdravstvenom stanju životinja: "Kiselina Schaumasil pomogla je krmačama da podignu pH i počele su prasiti po 2-3 praseta više i češće ostajati suprasne. Svinje nemaju proljev niti kakvih bolesti. Kiselina je super i što se tiče spremanja kukuruza jer u njemu ostanu sve hranjive tvari i vitamini od trenutka kada ga dovezemo s polja do same potrošnje kroz godinu."

Sve to ne bi bilo tako uspješno, kažu Željka i Josip, da nije bilo Nenada Vakanjca, predstavnika Schaumanna, koji im je u svemu puno pomogao: "On nas savjetuje kad god treba, obilazi, bez njega to ne bi bilo ništa. Imali smo velikih problema dok on nije došao, nismo znali kako da krenemo, a da bude ispravno. Malo po malo i on je odigrao veliku ulogu da smo došli ovdje gdje smo sada", rekao je Josip za kraj.

OPG Šomođi možete kontaktirati na broj 091/544-0369 ili  091/555-9753 ili na e-mail: opg.somodi.josip@gmail.com.

Savjetnika Schaumanna Nenada Vakanjca možete dobiti na broj mobitela 099/733-9511, a za više informacija o hranidbi svinja, obratite se tvrtki Schaumann na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Schaumann Agri Josip Šomođi Uzgoj svinja Prasad Tov svinja Slatina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]