Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 22.01.2014. 13:00

Prijeti nam nestašica jaja uslijed novih pravila?

Uzgajivači kokoši nesilica u razdoblju od pola godine moraju kokošima dati više prostora, osigurati gnijezda, turpije za kandže, prečke za sjedenje, u protivnom će njhove farme biti zatvorene

Foto: depositphotos.com, Krugloff
  • 833
  • 149
  • 0

Uzgajivači kokoši najkasnije do 1. srpnja moraju premjestiti kokoši iz neobogaćenih kaveza u obogaćene. To bi značilo da će peradari po jednoj kokoši morati osigurati 750 cm2, tzv. manevarskog prostora, kako bi kokoš mogla raširiti krila. Svaki kavez mora imati turpije za kandže, prečke za sjedenje te se svako gnijezdo mora osigurati.

"Tu je i površina za kljucanje, nekakav materijal za čeprkanje što je jedan od bioloških zahtjeva kokoši i gnijezdo, što je izuzetno važno za svaku kokoš, ona je jako motivirana nesti jaja u gnijezdu", izjavila je za Dnevnik Branka Buković Šošić, voditeljica odjela za zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede.

Od 2.400.000 kokoši nesilica smještenih u kaveze, 606.000 ih je već premješteno. Jaja je do sada bilo dovoljno za hrvatske potrebe i bez uvoza. Proizvodilo se 175 jaja po stanovniku na godinu, a sada bi ta brojka mogla opasti. Jedan ovakav, obogaćeni kavez košta 500 €, a ukoliko bi htjeli nastaviti s uzgajanjem, uzgajivači imaju opciju uvoženja rabljenih kaveza, koji su 60% jeftiniji jer zakonom nigdje nije propisano da nastambe moraju biti nove.

Brojni uzgajivači već su zatvorili farme, jer ne mogu plaćati takve kaveze, a onima koji to ne učine, farme će zatvoriti država. Ako pak, država to ne učini, Unija će je tužiti međunarodnom sudu, a naša jaja nećemo moći izvoziti.

Foto: depositphotos.com, Krugloff


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Jaja Kokoš nesilica Perad Branka Buković Šošić Kavez Gnijezdo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer