Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena mlijeka
  • 26.11.2018. 13:30

Raste otkupna cijena mlijeka?

Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je kretanja otkupnih cijena mlijeka u posljednja dva mjeseca.

Foto: Bigstockphoto/piyaphunjun
  • 1.432
  • 111
  • 0

Otkupna cijena mlijeka raste. Utvrdio je to Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP). Naime, kako navode: "Nakon ljetnih oscilacija pratimo porast otkupnih cijena mlijeka na domaćem tržištu. U protekla dva mjeseca zabilježen je porast cijena mlijeka za 6,9 posto. Prosječna cijena mlijeka realne kvalitete (4,08 % m.m. i 3,46 % m.b.) u listopadu iznosila je 2,51262 kn/kg (33,87 €/100 kg) što je u odnosu na listopad lanjske godine više za 2,06 posto. U odnosu na listopad 2016. godine otkupne cijene mlijeka ove godine više su za 11 posto. 

Procjena otkupnih cijena mlijeka za studeni (2,53 kn/kg) ukazuje na iste odnosno neznatno više cijene".

Podsjećamo, TISUP je u rujnu objavio da je najniža prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka realne kvalitete, u 2018. godini, zabilježena u lipnju, a iznosila je 2,33 kn/kg što je pad za 6 posto u odnosu na cijene s početka godine. "U prvoj polovici ove godine otkupne cijene bile su više u odnosu na isto razdoblje prethodne dvije godine, i to za 3,89 posto u odnosu na 2017. god, te za 7,92 posto u odnosu na 2016. god.

S rujnom stigao i jesenski porast otkupne cijene sirovog mlijeka?

Tijekom ljetnih mjeseci prosječne otkupne cijene mlijeka neznatno su oscilirale, blago su porasle u srpnju (za 1,97 posto u odnosu na lipanj), a zatim ponovno pale u kolovozu. Prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka realne kakvoće u kolovozu iznosila je 2,35 kn/kg (32,16 €/100 kg) uz 3,84 posto mliječne masti te 3,32 posto bjelančevina, što je u odnosu na isti mjesec 2017. god. više za 4,15 posto", naveli su u rujnu iz Tržišno-informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP). 


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Mlijeko Cijena Otkup TISUP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo