Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trojke
  • 09.08.2022. 13:30

Rijetkost u govedarstvu - krava otelila trojke

Kod krava je u 95 posto slučajeva jedno tele, a tri jako rijetko, kazao je veterinar koji je pomogao prilikom teljenja. No, pamtimo mi i četvorke.

Foto: Toppress
  • 426
  • 69
  • 0

Milan Ristić iz sela Šume kod Topole u susjednoj Srbiji uz pomoć veterinara otelio je kravu koja je na svijet donijela tri prelijepa i zdrava teleta, piše Toppress.

"Vlasnici se raduju kada ovca ojanji trojke, možete misliti koja je ovdje radost kada se rodilo tri teleta. To je baš rijetkost, u svojoj dugogodišnjoj karijeri imao sam samo jedan takav slučaj i evo sada opet.

Sve je prošlo kako treba, grlo je bilo u rasplodnoj kondiciji zdravo i jako što je dosta doprinjelo ovakvom ishodu. Kod krava je u 95 posto slučajeva jedno tele", kazao je za ovaj medij veterinar Đorđe Marković.

Prije dvije godine - četvorke 

Istaknuo je da je za životinju ovaj broj mladunaca i sam porođaj jako iscrpljujuć i samim tim i rizičan, ali kada se spoji iskustvo i struka onda greške nema. U štali kod Ristića još je pet odraslih grla, a podmladak koji je stigao vjerojatno će i ostati na imanju kako bi se proširio stočni fond.

Ipak, Agroklub je ranije već bilježio trojke, ali i - četvorke! I to u Hrvatskoj, na farmi muznih krava Osilovac u Feričancima pored Našica. Prije dvije godine, krava Sunčica otelila je tri ženska i jedno muško tele! 

Krava Sunčica otelila četvorke!

"Do sada na farmi nismo nikad imali ovakav slučaj, jednom smo imali trojke prije jedno sedam godina, a dvojke su nešto uobičajeniji slučajevi koje imamo jednom do dva puta godišnje", rekla je tada tehnologinja Ana Marija Crnoja. 


Tagovi

Trojke Tri teleta Rijetkost


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]