Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Kruljac
  • 30.10.2019. 18:00
  • Osječko-baranjska, Vladislavci

Slogom i dobrim rasporedom poslova, obitelj Kruljac uspješno proizvodi mlijeko i sir

Jako se zahvaljujemo našoj županiji što je prepoznala male poljoprivrednike kao subjekte kojima je takva pomoć potrebna. Uz pomoć Županije opremili smo prostoriju za proizvodnju sira, kaže Ivica Kruljac

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.512
  • 482
  • 0

Slađana i Ivica Kruljac su uzgajivači mliječnih krava u Vladislavcima nedaleko Osijeka na čijem OPG-u rade i njihova djeca. Možemo reći, jedna lijepa obiteljska priča. Djeca, život uz obiteljsku farmu, raspored zadataka.... Od prije nekoliko godina proizvođači su i kuhanih sireva iz dijela njihove proizvodnje mlijeka. Primarni posao im je proizvodnja mlijeka, a 100 hektara koje obrađuju i na kojima proizvode je u službi stočarstva, odnosno proizvodnje hrane za stoku. Tako obitelj Kruljac sije krmno bilje, lucernu, kukuruz za silažu, nešto i za zrno, te ječam i tritikale.

"Lucerna je s Poljoprivrednog instituta Osijek, osječka 66 i 99, a s oko 50 posto proizvodnje kukuruza se oslanjamo također na hibride Poljoprivrednog instituta Osijek, dok drugih 50 posto od raznih drugih sjemenskih kuća. Isto je i s tritikalom i ječmom, a ako baš nemaju, onda se snalazimo kod drugih", kaže Ivica Kruljac, koji ima farmu gdje je 70 muznih krava. Stado je inače križano tako da imaju simentalke i holsteine crne i crvene boje, a ima i križanih. No, najviše je ipak simentalske pasmine. Muze se trenutno 56 krava, a dnevno pomuzu od 1.100 do 1.300 litara mlijeka, ističe Kruljac.

dv
Na farmi imaju 70 muznih krava

Od te proizvodnje od pet dana u tjednu jednu manju količinu mlijeka prerađuju u sireve. Ovim su se poslom počeli baviti prije tri godine. Unazad tri godine ih u tome prati i Osječko-baranjska županija. Tjedno prerade oko 1.000 litara mlijeka, odnosno rade dnevno 200 litara i dobiju svaki dan 29 kilograma sireva, klasičnog okusa, onoga s ljutom mljevenom paprikom, zatim s vlascem i koprom. Po narudžbi prave i s bosiljkom, grožđicama, ili pak orasima. A svi ti sirevi mogu biti i dimljeni, ali i bez dimljenja.

"Jako se zahvaljujemo našoj županiji što je prepoznala male poljoprivrednike kao subjekte kojima je takva pomoć potrebna. Uz pomoć Županije opremili smo prostoriju za proizvodnju sira. Opremili smo je termoizolacijskim panelima, a napravili smo i dvije hladnjače, odnosno prostor za čuvanje sira. Ove godine smo uz njihovu pomoć kupili i presu za sir, jednu rashladnu vitrinu za prodaju na tržnici, te profesionalnu vakumirku. Nagodinu, ako bude potpore, išli bi u nabavu sirarnog kotla većeg kapaciteta. Zahvalio bih i Savjetodavnoj službi koji su nam pomogli u edukciji i u proizvodnji sira, a i u podršci u ostalim sferama proizvodnje na OPG-u", priča naš domaćin kod kojega su zaposleni svi odrasli članovi obitelji, te još troje djelatnika izvan obitelji.

Kćerka radi na proizvodnji sira s educiranom djelatnicom, ali i na prodaji na osječkoj glavnoj i donjogradskoj tržnici, a dio sira se proda i na kućnom pragu. Stariji sin je aktivan na svim poslovima na imanju. Obitelj Kruljac ima još i malog sinčića od sedam godina.

 

bdfv
Obitelj Kruljac proizvodi različite vrste sireva

Na farmi mužnju obavlja robot marke Lely kojega su kupili sredstvima Ruralnog razvoja ovoga proljeća. Donio je mnogo, pa između ostalog, i da se više ne moraju ustajati u četiri sata ujutro. Osim mužnje lakše se prati i zdravstveno stanje, ali i otkriva tjeranje. Od Lely imaju još jednu zanimljivu stvar, a to je samohodni automatski čistač štale koji služi umjesto skrepera kojeg nalazimo na mnogim farmama. Kako kaže, dosta dugo je trajala procedura u toj mjeri Ruralnog razvoja, ali ipak se investicija privela kraju. U toj mjeri nabavljena je i sijačica i rotodrljača marke Amazone. 

fb
Opremljena prostorija za proizvodnju sireva

Na imanju smo se uvjerili i u brojnost mehanizacije. Primjerice, silažni kombajn Claas Jaguar, zatim traktori marke Claas, John Deere te Zetor koji je stalno zakopčan na mikser prikolicu. Claas uglavnom s prednjim utovarivačem obavlja sve poslove na farmi. Kukuruzna sijačica je OLT, plug četverobrazdnik je marke Vogel & Noot, a njima je vrlo važna i John Deere balirka.


Fotoprilog


Tagovi

Kruljac Vladislavci Proizvodnja mlijeka Osjećko-baranjska županija Proizvodnja sira Robot Lely


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!