Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrebe za vodom
  • 22.04.2020. 16:00

Smanjenje u snabdjevanju stoke vodom može izazvati smrt

Svakodnevne potrebe razlikuju se u zavisnosti od vrste stoke, raspoložive hrane kao i uslova sredine u kojoj se nalazi.

Foto: Bigstockphoto/Rafael Ben Ari
  • 242
  • 16
  • 0

Kod uzgoja domaćih životinja, ne smije se zanemariti značaj vode u svakodnevnom režimu ishrane. Odgovarajuće količine kvalitetne i zdravstveno ispravne vode, jednako su važne kao i dobro izbalansiran obrok jer neposredno utiču na proizvodnju. 

Koliko ovcama treba davati vode?

Svakodnevne potrebe razlikuju se u zavisnosti od vrste stoke, raspoložive hrane kao i uslova sredine u kojoj se nalazi. Vodu životinje dobijaju i kroz metabolitičke procese i to je onda takozvana metabolička voda i ona se oslobođa oksidacijom masti, ugljenih hidrata i proteina. Kod goveda potrebe dnevne metaboličke vode mogu da iznose i do tri litra, kako navode u PSSRS

U uslovima uzgoja preživara, odnosno, u područjima siromašne vegetacije, suše i kraških terena, javljaju se i veći problemi sa napajanjem. 

Pašnjaci kao značajan izvor

U brdsko - planinskim sredinama, pojilišta su uglavnom prirodne lokve, koje se nalaze  na mjestu zemlje sa nepropusnim slojem gline. Tu stoka najčešće i uđe u vodu prilikom pojenja i na taj način je i zagađuje. Za vrijeme ljetnjih mjeseci i pri visokim temperaturama, često dolazi i do isušivanja ovih rezervoara vode, ali i do gubitka vegetacije. 

Značajan izvor vode su pašnjaci jer su bogati sočnom, zelenom masom. Ipak, za odgovarajući uzgoj, pored zelene mase, potrebna je i dostupna svježa voda za životinje. Ako su mjesta za napajanje daleko, tada će životinje rjeđe piti vodu, što dovodi do usporenog probavljanja zelene mase, osjećaj sitosti traje duže, a samim tim smanjuje se i ispaša. Sve ovo uzrokuje manji prirast kod mlađih grla. 

Kada je riječ o proizvodnji mlijeka, za jedan litar kravama treba u prosjeku pet litara vode, odgovarajućeg kvaliteta. Ako su pojlišta blizu, stoka će se napajati onoliko koliko joj treba. 

Oprezno sa suhom hranom 

Suha hraniva, poput sijena, hrane bogate celulozom i proteinima, traže veće količine vode, kako bi se mogle što bolje svariti. 

Povećane potrebe goveda za vodom tokom vrućina

Takođe i vrsta životinje određuje potrebe za vodom. Grla koja imaju tekuće ekskremente, zahtjevaju veće količine vode od onih sa suhim i već formiranim. Zatim, stoka koja je u intenzivnom uzgoju ima veće potrebe. Životinjama koje se još uvijek razvijaju, nedovoljno snabdjevanje može izazvati i ozbiljne poremećaje u organizmu. 

Samo tijelo već sadrži od 50 do 70 odsto vode i ako izgubi samo 10% od te vrijednosti, nastupiti će smrt. Isto tako, ukoliko se konzumira suha hrana, smrt nastupa vrlo brzo. Bez prisustva dovoljno vode, u organizmu se ne mogu nesmetano odvijati procesi metabolizma, koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma. 


Tagovi

Značaj vode Voda u ishrani stoke Potrebe stoke za vodom Raspoloživa voda Uzgoj preživara Prirodne lokve Suha hraniva Metabolička voda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.