Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaja
  • 01.09.2018. 12:00

Što izaziva oštećenje ljuske jajeta?

Jaja snesena u popodnevnom periodu imaju bolju kvalitetu ljuske u odnosu na jutarnja.

Foto: Pixabay / PublicDomainPictures
  • 3.721
  • 56
  • 0

Kvaliteta ljuske jajeta jedna je od najvećih briga svih sudionika u peradarskoj proizvodnji - kako proizvođača konzumnih jaja, tako i proizvođača jaja za nasad. "Da bi se poboljšala kvaliteta ljuske, više pažnje mora se posvetiti prehrani nesilica i njihovim potrebama u pojedinim hranjivim tvarima, posebno mineralima i vitaminima", kaže savjetodavka stočarstva Kosovka Jakšić

Dodaje da jaja snesena u popodnevnom periodu imaju bolju kvalitetu ljuske u odnosu na jutarnja. Naime, glavni izvor kalcija u hrani nesilica je sitno mljeveni krečnjak, odnosno kreda. Formiranje ljuske se odvija tijkom noći, kada kokoši manje ili uopće ne konzumiraju hranu, pa potrebe u kalciju nisu dovoljno podmirene.

Velike pukotine

Velike pukotine predstavljaju sve velike lomove i rupe na ljusci, odnosno probušenu opnu ljuske. Ovo oštećenje ima 1%-5% od ukupno proizvedenih jaja. Uzroci su: starost kokoši, loša prehrana, slana voda, zarazni bronhitis, visoke temparature, mehanička oštećenja izazvana kljunovima i nožnim noktima, kao i neredovno skupljanje jaja.

Tankolinijska pukotina

Ovo se oštećenje obično pojavljuje na širem dijelu jajeta i vrlo teško se otkriva. Efikasni u otkrivanju pukotine su dobro prosvjetljavanje i lupkanje po jajetu. Obujam pojave je od 1% do 3%. Uzroci pojave su: starost, loša prehrana, bronhitis, slana voda, visoka temperatura, loša konstrukcija kaveza i neredovno skupljanje jaja.

Zvjezdasta pukotina

Oštećenje u obliku zvijezde se često teško uočava, jer je vrlo tanka pukotina, koja se od točke udara zvjezdasto širi. Obujam pojave je 1%-2%. Uzroci su isti kao kod tankolinijske pukotine.

Jaja s tankom ljuskom ili bez ljuske

Postotak ovakvih jaja je od 0,5% do 6%. Ona se uglavnom pojavljuju kod kokoši koje pronose, posebno kod kokoši koja su rano dostigle spolnu zrelost. Neke kokoši produže nijeti jaja s tankom ljuskom. Uzroci ovog oštećenja su: uznemiravanje kokoši, loša prehrana, slana voda, infektivni bronhitis i druge bolesti.

Hrapava ljuska

Jaja s ovim oštećenjem imaju dijelove ljuske koji su grube strukture, neujednačeno raspoređene po površini ljuske. Normalno pojavljivanje ovog nedostatka je manje od 1%. Može biti više ovakvih jaja pri ranom pronošenju kao rezultat duple ovulacije, gdje je jedno jaje bez ljuske, a drugo s ljuskom kao brusni papir. Uzroci su: zarazni bronhitis, promjene svjetlosnog režima i nedostatak vode za napajanje.

Jaja deformiranog oblika

Ljuska ovakvih jaja razlikuje se od normalnog oblika. Tu pripadaju i jaja s ravnim stranicama ili s neravninama u obliku žljebova i rebara, kao i prevelika i okrugla jaja. Uzroci su: zarazni bronhitis, stres, uznemiravanje i prenaseljenost.

Ravnostrana jaja

Obično se kaže da su jaja ravnostrana kada je dio ljuske ravan ili zasječen, a ostali dio naboran. Normalno pojavljivanje ovog nedostatka je 1% od ukupne proizvodnje. Jaja s takvim oštećenjem nose kokoške u ranoj fazi nosivosti, a mogu biti rezultat dvostruke ovulacije. Uzroci su: zarazni bronhitis, uznemiravanje i stres, prenaseljenost i promjene u svjetlosnom režimu.

Jaja s pokrivenom pukotinom

Jaja s ovakvim oštećenjem ljuske imaju žljebove i neravne površine ljuske, zbog nepravilnog deponiranja kalcija. Uglavnom se nalaze na užoj strani jajeta. Ovo oštećenje nastaje u posljednjim satima svjetlosnog perioda ili u prvim satima mraka. Postotak jaja s ovim oštećenjem povećava se s uzrastom kokoši, tako da kokoši u 35. tjednu nose 1%, a u 60. tjednu i do 9% takvih jaja. Mogući uzroci su: stres, uznemiravanje, program osvjetljavanja, prenaseljenost i bolesti.

Bubuljičasta ljuska

Bubuljice su male grude kalcificiranog materijala na ljusci, koje se mogu slomiti bez oštećenja ljuske. Neke od njih kada otpadnu ostavljaju male rupice na ljusci. Uzroci su: uzrast kokoši, loša prehrana i bolesti.


Tagovi

Ljuska jajeta Oštećenja ljuske Uzroci oštećenja ljuske jajeta Kosovka Jakšić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!