Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prasica Ljilja
  • 10.01.2017. 13:30

U Slavoniji živi prasica koja neće biti kobasica

Ljilja je vjerojatno među rijetkim slavonskim svinjama koja nije namijenjena za kobasice i čvarke.

Foto: Super Ljilja Fb
  • 6.382
  • 630
  • 0

Bilo je to u siječnju 2016. Za "praščića" koji je tada pronađen u kanalu u Osijeku ispostavilo se da je prasica koja se danas odaziva na ime Ljilja.

Nakon operacije od koje se ubrzo oporavila, zbrinuta je u osječkom Azilu za napuštene pse. Još bolesnu Ljilju privremeno je udomila aktivistica Azila koja ju je držala u stanu, a nakon što je još dva puta operirana zbog problema s bruhom, u travnju su joj odlučili pronaći novog i trajnog udomitelja.

Živi sa 30 mačaka, tri psa, kokošima i patkom

"Živimo u kući s velikim dvorištem u kojem se može slobodno kretati. Inače smo vegetarijanci pa je svinja kod nas sigurna", kaže Ivana Grmoja.

U njihovom dvorištu u Rakitovici, osim Ljilje, živi još 30 mačaka, tri psa, kokoši i patka. Ljilja je vjerojatno među rijetkim slavonskim svinjama u Slavoniji koja nije namijenjena za kobasice i čvarke. Ova zanimljiva ženka ima i fan page na Facebooku.

Jede sve osim rajčice

U selu nemaju puno svinja pa je Ljilja atrakcija, posebno zato što ju tretiraju kao ljubimicu. Živi u dvorištu i boksu unutar kojeg ima privatnu blatnu kaljužu.

Ljilja voli runiti kukuruz

Kada je došla, Ljilja je imala tek 10-ak kilograma, a danas teži oko 150. Iako je po apetitu prava svinja, obitelj pazi da je ne udebljaju previše. Ujutro i navečer jede mekinje, a preko dana kuhano voće i povrće. Jede gotovo sve, jedino ne voli rajčicu.

U šoku od kolinja

Ivana kaže i da prepoznaje svoje ime kada ju dozivate i jako je osjećajna. Kada su krajem godine susjedi imali kolinje pa u dvorištu zaklali svinju koja je užasno skvičala, Ljilja je cijeli dan bila u šoku, kažu njezini čuvari. Od straha nije htjela izaći iz boksa niti bilo što jesti.

"Nemamo namjeru Ljilju nikome dati. Bit će sa nama dokle god je živa, a to može biti i 20 i 30 godina jer toliko svinje prirodno žive", zaključuje Ivana.

Foto: Super Ljilja Fb


Tagovi

Prasica Ljilja Ivana Grmoja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.