Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvozna strategija drvne industrije
  • 03.11.2016. 12:00

Destimulisati izvoz ogrjevnog drveta iz BiH!

Zabrinjava sve veći izvoz proizvoda šumarstva i to pretežno ogrjevnog drveta, tako da bi bilo neophodno da se sirovina zaštiti i donese mjera na nivou države koja će destimulisati izvoz, kažu u Asocijaciji drvne industrije.

Foto: Bigstockphoto/zurijeta
  • 2.217
  • 110
  • 0

Uskoro bi se trebala formirati radna grupa od predstavnika privrede, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH koja će raditi na Izvoznoj strategiji drvne industrije BiH. Zaključak je to sastanka proširenog Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, održan u Vitezu.

Naime, prema prijedlogu Asocijacije drvne industrije i šumarstva, radna grupa će analizirati i inovirati izvoznu strategiju drvne industrije BiH. Prijedlog je i da se u okviru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH formira odjel za šumarstvo i drvnu industriju, obzirom da institucionalna struktura šumarstva i drvne industrije nije uopšte razvijena na nivou Bosne i Hercegovine i da se sagleda mogućnost organiziranja kvalitetnog domaćeg sajma namještaja kojeg bi Vijeće ministara BiH podržalo.

Povećan izvoz, no uvoz je prevelik

Na sastanku je razmatrana i Informacija o ostvarenim rezultatima vanjskotrgovinske razmjene drvne industrije BiH za sedam i devet mjeseci 2016. godine u poređenju sa istim periodima 2015. godine. Istaknuto je da je izvoz drvne industrije za sedam mjeseci iznosio 670.184.872 KM ili 15,4% više nego u istom periodu 2015. godine, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 363,7%. Za devet mjeseci 2016. godine izvoz je iznosio 872.580.805 KM ili 11,2% više nego za devet mjeseci 2015. godine.

U strukturi izvoza najveće učešće je bio namještaj 44%, rezana građa 29,6% i proizvodi šumarstva 14,1%. Zabrinjava sve veći izvoz proizvoda šumarstva i to pretežno ogrjevnog drveta, tako da bi bilo neophodno da se sirovina zaštiti i donese mjera na nivou države koja će destimulisati izvoz, a omogućiti sigurnije snabdijevanje bh. finalne prerade. Pokrivenost uvoza izvozom za devet mjeseci je bila 358,2%.

Foto: Bigstockphoto/zurijeta


Tagovi

Drvna industrija Šumarstvo Izvozna strategija Zaštita sirovine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]