Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove mjere
  • 21.10.2022. 16:00

Dodik najavio novu cijenu peleta: Ne smije prelaziti 550 KM

Očekuje da će Vijeće ministara BiH, do 1. novembra donijeti odluku za cijelu državu. U suprotnom, kako je napomenuo, Vlada Republike Srpske će donijeti novu mjeru

Foto: Facebook/SNSD
  • 210
  • 66
  • 0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, rekao je danas kako bi cijena peleta u BiH, trebala iznositi 550 KM. Podsjetimo, do kraja oktobra na snazi je zabrana izvoza određenih šumskih drvenih sortimenata i proizvoda od drveta, a cijene su višestruko porasle u odnosu na lani. 

Odluka o zabrani izvoza, kako je konstatirano na nedavo održanom sastanku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, mogla bi biti produžena do 31. marta naredne godine. Međutim, Dodik najavljuje kako bi reducirani izvoz peleta mogao biti odobren. 

"Cijena tone peleta danas je u Sloveniji 1.200 eura i razumljivo je što proizvođači pokušavaju da sve količine izvezu, ali to nije odgovorno prema našem stanovništvu. Zato ćemo im ponuditi da 50 posto proizvodnje plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM, a da ostatak prodaju eksterno gdje žele i da tako ostvare ekstra zaradu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ogrjevno drvo i pelet sve skuplji - u Evropi se boje nestašice?

Očekuje da će Vijeće ministara BiH, do 1. novembra donijeti takvu odluku za cijelu državu. U suprotnom, kako je napomenuo, Vlada Republike Srpske će donijeti mjeru prema kojoj će proizvođači peleta moći da izvoze 50 odsto proizvodnje, a da ostatak će morati da plasiraju na domaće tržište i da cijena, imajući u vidu da su dobijali repromaterijal od RS po stimulativnim cijenama, neće moći da pređe 550 KM.


Tagovi

Pelet Cijene peleta Ogrjev Milorad Dodik Zabrana izvoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]