Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 18.04.2017. 08:00

Libanonski cedar prastari antiseptik i dezodorans

Simbol uzvišenosti, antiseptik, antineuralgik i dezodorans!

Foto: bigstockphoto.com, Claudiogiovanni
  • 714
  • 28
  • 0

Cedar su upotrebljavali Sumerani, Babilonci i Egipćani.

Egipćani su ga koristili za zdravlje, ljepotu, balzamiranje i zaštitu papirusa od kukaca. Drevni su narodi vjerovali u njegovu snagu i čarobnu moć i prinosili ga bogovima kao dar. Kod nas su u najvećoj mjeri prepoznati kao ukrasno drveće. Kao ljekovita biljka značajan je libanonski cedar, a vjerojatno su i ostale tri vrste istih ljekovitih svojstava.

Jedna od najstarijih mirisnih biljaka

Cedar (lat. Cedrus libani) je jedna od najstarijih miomirisnih biljaka u povijesti čovječanstva. Najstariji žičani instrument pronađen u Egiptu, star više od 3.500 godina, izrađen je od cedrovine. U ranim kulturama cedar su koristili za kađenje, kao miomiris i sastojak ljekovitih i kozmetičkih pripravaka. Libanonski cedar je simbol uzvišenosti, snage, plodnosti, trajnosti i dostojanstva. Ta vrsta predstavlja nacionalno stablo Libanona i stoga se njegova slika nalazi u središtu zastave te bliskoistočne države.

Stablo je visoko od 20 do 40 m, krošnja je najprije piramidalna, kasnije vidljivo horizontalno raširena. Deblo je promjera do 3 m. Grane su jako debele i dugačke, one starije su horizontalno usmjerene. Iglice su na kratkom izbojku, u čuperku ih je po 10 do 20, duge su od 2 do 3 cm ili i duže i oko 1 mm široke. Na stablu ostaju od dvije do pet godina.

Cvjeta u listopadu

Cvjetovi su jednospolni, a biljka jednodomna. Muški su pojedinačni, valjkasti, uspravni, od 3 do 5 cm dugački, smješteni su na vrhovima kratkih izbojaka. Ženski su u uspravnim oko 8 mm dugačkim češerastim cvatovima, na vrhovima kratkih izbojaka. Cvjeta tijekom listopada i studenog. Češeri su valjkasti ili obrnuto stožasti, od 7 do 10 cm dugački i od 4 do 6 cm široki, uspravni i pojedinačni.

Dozrijevaju od augusta do oktobra sljedeće godine. Češeri se raspadaju, a plodne ljuske zajedno sa sjemenkama padaju na tlo. Sjemenke su okriljene žućkastosmeđim, sjajnim krilcem, a raznosi ih vjetar. Libanonski cedar je vrlo dekorativan. Prema boji iglica (plavozelene, srebrnastosive) uzgaja se u nekoliko kultivara.

Više od hiljadu godina

Samostalno raste u planinama Libanona i Sirije gdje je zbog stalnog iskorištavanja sveden na male površine. Više ga ima u Turskoj. Heliofilna je i kalcifilna vrsta koja podnosi niske temperature. Libanonski cedar sporo raste i može doživjeti više od 1.000 godina starosti. U nas se uzgaja u parkovima i nasadima naročito uz more.

Iz drveta libanonskog i drugih vrsta cedrova destilacijom vodene pare dobiva se cedrovo eterično ulje. U cedrovom eteričnom ulju dominiraju seskviterpenski spojevi, a o drugim spojevima nema podataka.

Za dobivanje cedrovog eteričnog ulja drvo se može koristiti u bilo koje doba godine.

Liječenje cedrom

Cedrovo eterično ulje, poput eteričnih ulja drugih četinjača, služi za liječenje kašlja, prehlade, gripe, bronhija i sinusa. Djeluje antiseptički pa ublažava respiratorne tegobe, probleme prostate i urinarne poteškoće.

U mješavinama s drugim eteričnim uljima primjenjuje se za olakšavanje reumatskih bolova. Cedrovo ulje ima i fungicidna svojstva pa se primjenjuje protiv gljivičnih oboljenja, a pripisuju mu se i sedativno i afrodizijačko djelovanje. U raznim pripravcima, tj. spojevima različitih biljaka (ruža, čempres, bor, tamjan, naranča, limun, ružmarin, lavanda, malina, smilje, mažuran, odoljen, kadulja, muškatna kadulja i dr.) cedrovo ulje se primjenjuje kod problema s kosom, za njegu kože, protiv reume i artritisa, celulitisa i drugih tegoba.

Vrlo je značajno da miris cedrovog ulja smanjuje živčanu napetost, poboljšava koncentraciju, ublažava stanja uzrokovana stresom i time utječe na poboljšanje raspoloženja Cedrovo eterično ulje potiče cirkulaciju i zato se koristi kod kožnih problema i za njegu kože i dlake pasa. U mješavinama je korisno za dezodoriranje prostora u kojima borave životinje.

Cedrovo drvo je tvrdo i trajno i vrlo ugodnog mirisa. Koristi se u građevinarstvu, brodogradnji i stolariji. Obrađeni komadi cedrovog drveta drže se u ormarima kao dobra zaštita od moljaca i zbog ugodnog mirisa.

Autor: Marija Glavaš, Foto: bigstockphoto.com, Claudiogiovanni


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Ljekovito bilje Libanonski cedar Cedrus libani

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer