Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna drvca
  • 05.12.2019. 12:00
  • Karlovačka, Josipdol, Ogulin

Ogulinske božićne jelke ovog Adventa krase grad Trst

Ukupno njih 47, visine 6, 7 i 8 metara krasit će talijanske ulice tijekom božićnog vremena, i nije to prvi put. Hrvatske šume Svetom ocu Ivanu Pavlu II. 2002. godine poklonile su 27 metara visoko goransko božićno drvce, kao ukras trgu Sv. Petra u Vatikanu.

Foto: Helena Jakobović, Marinko Blašković
  • 1.098
  • 57
  • 0

Ovog Adventa pedesetak božićnih drvaca uzgojenih u rasadniku Oštarije krasit će trgove i ulice grada Trsta. Svojom ljepotom i impresivnim dimenzijama jelke će se izvrsno uklopiti u tamošnju božićnu bajku, ujedno promovirajući Hrvatske šume na najljepši mogući način.

Kada je početkom rujna ove godine na adresu Hrvatskih šuma stigao upit jedne tvrtke za digitalni marketing iz Kopra, isprva se nije činilo kako će to biti početak vrlo zanimljive prekogranične suradnje. Naime, slovenska tvrtka za svoje talijanske klijente željela je pribaviti božićne jelke kako bi u vrijeme Adventa krasile nekoliko glavnih trgova i ulica u gradu Trstu. No, zahtjev je bio vrlo specifičan, odnosno pedesetak stabala jele moralo je biti savršenih dimenzija, pravilnog piramidalnog habitusa i točno određenih visina, kako su to zamislili u gradskoj upravi Grada Trsta.

Iz rasadnika Oštarije u Trst 

Glavni tršćanski božićni sajam održava se na poznatoj Piazzi Sant'Antonio i u okolnim uličicama. Radi se o jednom od najslikovitijih područja u Trstu, pa se božićna scenografija ondje odlično uklapa, a znamo kako su Talijani poznati po tome da brinu o estetici i pridaju pažnju detaljima. Rasvjeta na božićnim jelkama, unikatni nakit te štandovi s gastronomskom ponudom dio su turističke ponude koja u grad Trst svake godine privlači sve više posjetitelja, a jele uzgojene u Hrvatskoj svojom ljepotom zasigurno se uklapaju u svaku božićnu priču. Stoga je stručna suradnica za rasadničarstvo Mirjana Grahovac – Tremski nakon pristiglog upita stupila u kontakt s predstavnicima gradske uprave Trsta koji su nadležni za uređenje tog grada te dogovorila njihov posjet rasadniku Oštarije u Josipdolu, specijaliziranom za proizvodnju četinjača. 

Mirjana Grahovac-Tremski i Marinko Blašković pored jelke koja će krasiti tršćanske ulice u vrijeme Adventa 

Radna jedinica "Rasadnik Oštarije“ donedavno je bio rasadnik u sastavu šumarije Josipdol. Osnovan je još davne 1948. godine na početnoj površini od 3,6 ha, a na kojoj su se uzgajale jelove, smrekove i borove sadnice. Postepeno su osnivani i popratni rasadnici, a 1963. godine površine su dodijeljene tadašnjem Šumskom gospodarstvu Ogulin u svrhu osnivanja plantaža četinjača, dok je površina povećana na 20 ha. Potražnja za sadnicama ovog rasadnika rasla je sve više do 1984. godine kada je rekordna brojka isporučenih sadnica bila 1.465.000 komada.

Jela, ljepotica rasadnika

Nakon toga slijedi pad potražnje, ali planovi za budućnost u ovom rasadniku danas su veliki zbog iznimnog potencijala koji on ima. Postojana infrastruktura s popratnim objektima, bazen sa sustavom za navodnjavanje, izvrsna renta položaja koja se očituje blizinom autoputa, stručnost i iskustvo djelatnika te specijaliziranost za proizvodnju četinjača, samo su neke od prednosti ove Radne jedinice. 

No, za ovu priču važna je nekadašnja ostavština iz samih početaka rada rasadnika, a to je jela, ljepotica rasadnika koja svojim izgledom i dimenzijama izgleda bajkovito, čak i u ovom maglovitom i kišnom krajoliku. Nakon što su predstavnici gradske uprave Trsta obišli austrijske, mađarske i slovenske šume i rasadnike u potrazi za savršenim božićnim jelama, ono što traže našli su upravo u Oštarijama. 

Upravitelj Radne jedinice Marinko Blašković proveo je goste rasadnikom, a Mirjana Grahovac – Tremski objasnila način uzgoja ovih krasnih drvaca, naglasivši kako su sve jele vrlo slične po svom habitusu, imaju pravilnu piramidalnu krošnju i savršen raspored grana na što se pazilo tijekom orezivanja, ali je rekla i kako je svaka od njih jedinstvena i univerzalna svaka za sebe, na svoj način. To se vrlo svidjelo talijanskim kupcima i bilo više nego dovoljno da se sklopi dogovor. Predstavnici tršćanske gradske uprave bili su zadivljeni spontanošću, ljubaznošću i profesionalizmom djelatnika u rasadniku Hrvatskih šuma d.o.o.

Božićno drvce darivano i papi Ivanu Pavlu II.

Nakon što su djelatnici rasadnika pažljivo pripremili odabrane jelke, uredili donji dio stabla, omotali u zaštitnu mrežu i pripremili ih za utovar na kamion, pripremljena je i sva potrebnu dokumentaciju za put prema Trstu. Ukupno njih 47, visine 6, 7 i 8 metara krasit će talijanske ulice tijekom božićnog vremena, i nije to prvi put.

Hrvatske šume Svetom ocu Ivanu Pavlu II. 2002. godine poklonile su 27 metara visoko goransko božićno drvce, kao ukras trgu Sv. Petra u Vatikanu, što je dokumentirano u filmu pod nazivom "Miris hrvatskih šuma u Vatikanu“. Bio je to velik, lijep i značajan događaj za Hrvatske šume i Hrvatsku općenito, događaj koji je ušao u povijest jedne male zemlje velikog srca. Dokaz je to da naši ljudi gospodare šumskim resursom stručno i profesionalno, a da naši proizvodi mogu biti konkurentni i prepoznatljivi u nas i svijetu. 

Hrvatske jelke krase tršćanski trg

Naši šumari u rasadničarstvu imaju godine iskustva te svakako postoji potencijal za daljnji uzgoj božićnih drvaca, osobito u ovom rasadniku koji se ponosi drvcima impresivnih visina, a koja bi razvojem turizma mogla postati prepoznatljiv proizvod Hrvatskih šuma te predstavljati Hrvatsku i izvan njenih granica. 

Autorica: Helena Jakobović


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Božićna drvca Rasadnik Oštarije Jela Trst


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]