Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LIGNUM EXPO - LEB
  • 27.05.2022. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Šumarski strojevi u akciji - počeo prvi sajam šumarstva u BiH

U toku tri sajamska dana predstavit će se izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Austrije

Foto: FMPVŠ
  • 150
  • 36
  • 0

Gradačac je domaćin 1. Međunarodnog sajma šumarstva i šumarskih strojeva "LIGNUM EXPO – LEB 2022" koji je svoju kapiju otvorio jučer. Posjetioci su imali priliku vidjeti prve demonstracije rada šumarske mehanizacije na samom sajmištu, a danas nastavljaju po već utvrđenom programu.

Kako su istakli organizatori, prezentacija modernih strojeva u BiH je izuzetno potrebna, s obzirom na stanje opreme koja se trenutno koristi, odnosno njenu zastarjelost.

"Nije ovo klasični sajam gdje imate štandove, kataloge, posjete, itd., nego će eksperti s jedne strane, kao korisnici takvih strojeva, imati priliku da vide kapacitete, performance, uticaj strojeva na okoliš", rekao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Bosna i Hercegovina nema proizvođača strojeva koji se koriste u šumarskoj industriji. U toku tri sajamska dana predstavit će se izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Ovo je prvi sajam ovakve vrste u BiH.

"Idealna je prilika da mi promoviramo potencijale koje imamo u našim šumama na način da te šume adekvatno i na zadovoljavajući način koristimo bez ikakvog štetnog uticaja po pitanju okoliša. Ovdje možete vidjeti i određenu opremu i mašine koje će se koristiti na ovom sajmu radi demonstracije rada a koje su zasigurno potrebne našim preduzećima koja se bave eksploatacijom šume", istakao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Emir Begić.

Na već osiguranim drvnim sortimentima bit će prikazan praktični rad forwardera (Ponesse, John Deere, Valmet), iverača za drvo (Albach, Mus Max), radnih traktora (Timber Jack), kamiona šticara i schubboden/šuboden za prijevoz sječke i biomase, šumskih prikolica, vitla, automatskih cjepara za drvo, žičara, bagera sa škarama za drvo, harvestera za sječu te motornih pila, gusjenica i lanaca za strojeve.

Cilj sajma je podizanje svijesti o značaju šuma i korištenja obnovljivih izvora energije s akcentom na proizvodnju biomase u zaštiti čovjekove okoline kroz praćenje trendova u šumarstvu i drvnoj industriji. Događaj je izložbeno – prodajnog karaktera i ostaje otvoren do 28. maja.


Tagovi

Šumarstvo Sajam šumarskih strojeva LIGNUM EXPO – LEB Mirsad Jašarspahić Emir Begić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97