Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjena potražnja
  • 30.04.2020. 11:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Dubrovačko - neretvanski vinari i vinogradari traže pomoć u plasmanu, ali i otkup grožđa

Uputili su Ministarstvu poljoprivrede prijedlog mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, ponajprije u plasmanu zaliha kod trgovačkih lanaca te otkupu grožđa berbe 2020., kao i ograničenju uvoza.

Foto: Vedran Stapić
  • 461
  • 36
  • 0

Vinari i vinogradari Dubrovačko-neretvanske županije uputili su Ministarstvu poljoprivrede prijedlog mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, ponajprije u plasmanu zaliha kod trgovačkih lanaca te otkupu grožđa berbe 2020., kao i ograničenju uvoza.

U prijedlogu, koji je Ministarstvu proslijedio župan Nikola Dobroslavić, ističe se kako vinarstvo i vinogradarstvo u ovoj fazi nije među najugroženijim djelatnostima, ali je od iznimne važnosti pravodobno reagirati kako bi se posljedice krize što je moguće više ublažile.

Županijski vinari i vinogradari smatraju kako dostupnost i konkurentost njihovih vina na tržištu čini temelj oslobađanja vinarskih resursa za ovogodišnju berbu i pruža mogućnost otkupa grožđa od domaćih proizvođača pa predlažu ograničavanje uvoza vina iz trećih zemalja.

"U situaciji smanjene potražnje na tržištu uslijed smanjene kupovne moći, izostanka turističke sezone, zatvaranja restorana i hotelskih kapaciteta, smanjenog izvoza, vrlo je teško očekivati kako će proizvođači vina biti u mogućnosti plasirati značajniji dio svojih zaliha. Naime, za pretpostaviti je da će se, umjesto prodaje prema restoranima, ugostiteljskim objektima i hotelskim kućama, pretežiti dio prodaje odvijati kroz trgovačke lance“, ističu oni.

Mišljenja su kako bi hrvatska vina sa zaštićenom oznakom izvornosti trebala biti zastupljenija na policama trgovačkih lanaca.

Smatraju da se može zaštititi domaća proizvodnja i poticati hrvatska vina sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Predlažu da u okviru poticajnih mjera Ministarstvo poljoprivrede osmisli subvenciju za otkup u visini zabilježenog pada prihoda na tržištu uslijed situacije izazvane koronavirusom, koja prema procjenama brojnih vinara iznosi najmanje 50 posto.

Uz to, predlažu i otvaranje povoljnih kreditnih linija za obrtna sredstva u poljoprivredi s kamatnom stopom do 1 posto, uz fleksibilne načine ishođenja i povrata.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vinari Vinogradari Smanjena potražnja Otkup grožđa