Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Grudić
  • 13.01.2018. 07:30

Ključ uspjeha OPG-a Grudić: vina s oznakom izvornosti i seoski turizam

Za gnojidbu koristimo stajski gnoj i organska gnojiva, jer želimo da nam grožđe i vina budu što prirodnija, a jedan od preduvjeta za to je korištenje minimalnih količina kemijskih sredstava, kaže Marijan Grudić.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Grudić
  • 1.469
  • 63
  • 1

Na obroncima Bilogore, na području vinogorja Koprivnica - Đurđevac, u koprivničkom prigradskom naselju Starigrad, vinograd je obitelji Grudić iz Koprivnice. Na površini od jednog hektara imaju šest tisuća trsova, najviše graševine, souvignona bijelog, crnog, muškata i caberneta. Supružnici Branka i Marijan Grudić, vinogradarstvom i vinarstvom počeli su se baviti prije 16 godina, nastavivši tako tradiciju koju je započeo Marijanov otac Antun. U posao se kasnije uključila i kćerka Tanja.

“Prije 12 godina izgradili smo i moderan podrum, opremljen strojevima za proizvodnju, pakiranje i stavljanje vina u promet, kapaciteta 35 tisuća litara. Vina nam imaju zaštićenu oznaku izvornosti. Proizvodimo i ona iz kasne berbe. Ponosni smo na našu graševinu koja je 2015. godine proglašena Županovim vinom“, priča nam Marijan.

Marijan Grudić ima razloga za zadovoljstvo

Osim proizvodnje grožđa i vina, Grudići se sve više okreću i seoskom turizmu. U tu svrhu izgradili su izletište te Vinsku kuću, u kojima mogu ugostiti i do 80 osoba. I pritom im naravno, ponuditi podravske specijalitete te njihova, na brojnim domaćim i stranim izložbama, višestruko nagrađivana vina.

Kakve sve proizvode nudi podravska obitelj Grudić pogledajte i na web stranici ovog vrijednog gospodarstva: http://www.vinska-kuca-grudic.hr

I upravo posjetom gospodarstvu ove obitelji, svoj boravak u Podravini, zaokružuju brojni gosti iz drugih dijelova Hrvatske te Slovenije. Iako je vrijeme najvećih slavlja i fešti iza nas, slobodnoga vremena i dalje, kažu, nemaju.

“Sada je puno posla u podrumu, jer obavlja se pretok. Vino se nalazi na “školovanju“ odnosno fazi dozrijevanja u kontroliranim uvjetima. Pri tome u prvom redu mislim da svjetlost, vlagu i temperaturu, jer o njima uvelike ovisi hoće li biti dobro i kvaliteno kao što svaki vinogradar priželjkuje. Pred vratima su i zimska rezidba te gnojidba vinograda.

Kvaliteta je važnija od kvantitete

Za ovo drugo koristimo stajski gnoj te organska gnojiva, jer želimo da nam grožđe i vina budu što prirodnija, a jedan od preduvjeta za to je korištenje minimalnih količina kemijskih sredstava. Jednostavno, kvaliteta nam je ispred kvantitete“ priča nam koprivnički proizvodač vina Marijan Grudić te dodaje kako bi bio sretan da se ponovi 2017., koju će zapamtiti kao jednu od izuzetno dobrih godina, u kojoj je bilo puno sunca, malo kiše i malo problema s bolestima vinove loze.

Proizvodnju vina upotpunili su seoskim turizmom

Što se pak planova tiče, želja ove obitelji je da u svojoj Vinskoj kući naprave prostor i za smještaj gostiju. Njihova pak vina moguće je kupiti u Vinoteci u Koprivnici, te naručiti u ugostiteljskim objektima koprivničkog dijela Podravine.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Grudić


Fotoprilog


Tagovi

OPG Grudić Marijan Grudić Tanja Grudić Starigrad Vinska kuća Izletište Zaštićena oznaka izvornosti Pretok Zimska rezidba Gnojidba Vinoteka Graševina Županovo vino


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]