Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski poslovi
  • 05.04.2018. 18:00

Kroničan manjak radne snage, tisuću sezonaca nedostaje samo za vinogradarske poslove

Zbog masovnog iseljavanja sve je teže pronaći sezonce. I ne samo u Slavoniji.

Foto: Bigstockphoto/Luigi Morbidelli
  • 805
  • 121
  • 0

Kroničan nedostatak radne snage u poljoprivredi osjete i vinogradari odnosno vinari. Naime, kako piše glas-slavonije, sve je više pritužbi vinara kako se hrvatska vinska industrija suočava sa strukturalnom krizom, točnije sa sve većim manjkom radne snage. Navode da kronično nedostaje najmanje 800-tinjak radnika nužnih za vinogradarske i vinarske poslove i to samo na području Istre, te još na stotine u ostalim dijelovima Hrvatske.

Sve manje sezonskih radnika u poljoprivredi

Kako dodaju, u cijeloj Europi osjeća se nedostatak radnika u toj branši, tako da je uvoz radne snage iz drugih zemalja za europsku vinsku industriju već godinama uobičajen postupak. "Primjerice, u talijanskim vinogradima i vinarijama radi vrlo mnogo stranaca, a hrvatski bi vinari, uz sezonce iz Bosne i Hercegovine, rado vidjeli i one iz Srbije, pa čak i Albanije i Makedonije. Ako demografski kolaps bude nastavljen, hrvatska vinska industrija uskoro će se morati osloniti na stranu radnu snagu", navode. 

Do berbe ima još pet mjeseci, a o problemu manjka sezonaca počeli su prvi upozoravati Istrani koji su u Slavoniji i Baranji uvijek pronalazili dovoljan broj ljudi. Međutim, zbog masovnog iseljavanja, problem s radnicima imat će i domaći slavonsko-baranjski vinari. Stoga od Vlade RH traže izdavanje radnih dozvola za strance koji bi obavljali te vrste poslova, po uzoru na 4600 odobrenih radnih dozvola za strane radnike u hotelskom i ugostiteljskom sektoru. 

Neće nitko delat, svi bi radili na tipku i s klimom iza leđa

Problem manjka sezonaca u poljoprivredi nije od jučer. Upozoravaju na to proizvođači niz godina, a o tome kako je sve teže pronaći radnike za sezonske poslove u poljoprivredi poput zakidanja metlica, branja grožđa, duhana, pisali smo i lani. Sve manje ljudi odlučuje se prihvatiti rad na polju i dnevnicu od 20 kuna po satu. 


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Sezonci Radna snaga Vinari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Koga je ovo vratilo 30 godina natrag? :)