Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega vinograda
  • 22.02.2019. 10:30
  • Požeško-slavonska, Kaptol

Nakon rezidbe ispravno povežite duže grane vinove loze

Detalje oko izuzetno bitne agrotehničke radnje - podvezivanja, saznali smo na zimskoj školi rezidbe vinove loze, koju su u Kaptolu održali stručni savjetnici Požeško-slavonske županije.

Foto: Youtube/screenshot
  • 5.047
  • 142
  • 0

Nakon rezidbe, u vinogradima koji se uzgajaju uz armaturu odnosno naslon, ostaje dio duljih grana koje je potrebno povezati. Kod vinove loze to je posebno izraženo pri formiranju uzgojnog oblika kada se ostavljene mladice moraju saviti na suprotne strane.  

Detalje oko ove izuzetno bitne agrotehničke radnje saznali smo na zimskoj školi rezidbe vinove loze, koju su u Kaptolu održali stručni savjetnici Požeško-slavonske županije.

Ne žurite s vezanjem

"S vezanjem vinove loze ne treba žuriti, ovisno kakve su vremenske prilike. Ako je krenulo toplo vrijeme, podigla se temperatura tla i vidimo da pupovi bubre, onda moramo pokrenuti i malo pojačati to vezanje. Čim krenu pupovi izlaziti iz svojih ljuski, oštećivat ćemo pupove, jedan dio ćemo oruniti i samim time smanjujemo rod. Treba ga povezati na vrijeme, a ako ga ne povežemo, onda ćemo odgoditi kretanje vinove loze. Ako je ono povijeno ćemo ga ubrzati i dobit ćemo sve pupove u jednakoj ravnini. Kada korijen krene tjerati vodu kroz vodne sisteme, onda će jednako krenuti vinova loza na cijelom lucnju i rezniku", rekao je Goran Josipović, viši stručni savjetnik. 

"Vinova loza je biljka povijuša. Ona treba oslonac, a to je ova armatura, stupovi i žice. Mi vežemo da dobijemo plošni oblik, inače bi loza rasla na sve strane, ne bi se imala za što držati, a onda ne bi mogli proći traktori i strojevi, to bi se sve sudaralo i trgalo. Veže se da dobijete jedan plošni uzgojni oblik, koji će s jedne strane dobiti dovoljno sunca, dovoljno da se stvore asimilati koji idu u grožđe i u korijen", rekao je Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik.

Vezanje obaviti do sredine travnja

Jednostavnim rječnikom rečeno, cilj samog vezanja je da se dobije uspravno stablo i pravilni krakovi.    

Prema riječima stručnog savjetnika, ako je rezidba vinove loze gotova sredinom ožujka, vezanje bi trebalo biti obavljeno do sredine travnja. 

"Vezanje radimo samo kad imamo lucnjeve. Vi imate uzgojne oblike, recimo kordonce, gdje imate samo kratke reznike i tu nema vezanja jer glavno drvo, rame ili krak je već povezano, a jednogodišnja loza se ne veže. Veže se jedino tamo gdje imamo lucnjeve i dugo drvo. To se radi s raznim vezivima: od plastičnih veziva, vrbe, postoje kopče i strojevi koji to ručno vežu tako da dobijete veće radne učinke. Davno se samo s vrbom vezalo, onda je došla špaga, zatim je došlo plastično vezivo i na kraju imate različite tipove vezačica počevši s plastificiranim folijama, s kopčicama metalnim do plastificirane bakrene žice koja zapravo radi "špulu" - zaveže čvor na samom mjestu veza uz žicu i tako se kroz jednu vegetaciju sigurno neće otkinuti", ističe Božićević. 

Profesionalna veziva funkcionalnost zadržavaju nekoliko godina tako se i samo mukotrpno vezanje smanjuje čime je i cijeli posao učvršćivanja loze bitno olakšan. Ista ta veziva mogu se, osim u vinogradima, koristiti i u voćnjacima, samo je njihov promjer nešto veći. 


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Rezidba Vinova loza Podvezivanje Njega vinograda Lucnjevi


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚