Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarstvo
  • 08.08.2013.

Priča o Hvaru - otoku vina

Već su Iliri, pokazalo je posljednje istraživanje, na Hvaru uzgajali vinovu lozu. Proizvodnjom vina nastavili su se potom baviti grčki kolonisti 385. godine prije Krista, a prema zapisima rimskoga pisca Apijana, hvarsko vino bilo je tražena roba na ilirskom kopnu

Foto: RGBStock.com
  • 615
  • 25
  • 0

Starogradsko polje, poznatije kao Ager, Pharani su podijelili na 73 jednake parcele i dodijelili ih doseljeničkim obiteljima. Tako počinje priča o Hvaru - otoku vina. Priča je imala zaplet i kulminaciju, ali i tužan rasplet.

Burno vrijeme, loša vladavina i bolesti loze - izbrisali su Hvar s popisa otoka vina. U 21. stoljeću priča se opet zapleće. Hvarski vinari odlučili su oživiti brend Hvar - otok vina. On, kažu, mora biti prepoznatljiv u svijetu, baš kao što je davno bio u Rimskome Carstvu.

To je priča koja nije izmišljena, prisutna je već u Europi posebice mediteranskim zemljam Italiji ili Francuskoj provansi. Sve brendove koji imaju proizvođaći čemo uvući u brend hvarsko vino, kaže je vinar Andro Tomić.

Hvarska će vina, jer otok je poznat po suncu, uskoro dobiti malo sunce na etiketi - bit će to znak da su s Hvara i da su kvalitetna. Tako će na policu kada gledate stotinu vina želimo da znate odma prepoznati da je to Hvarsko vino, poručuju vinari.

Te će boce vina biti i turistička pozivnica. Jer hvarsko vino, kažu proizvođači, može ispričati najbolju priču o otoku na Mediteranu, vječno okupanom suncem. Onima koji su već stigli, pozivnica za dogodine - i ne treba.

Vinari znaju da se vinogradi više nikad neće prostirati na površinama kao nekad, ali slava Hvara koju vina pronose svijetom danas - veća je nego ikad.

Foto: RGBStock.com


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Vinarstvo Proizvodnja vina Brend Vino

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce