Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Federalni agromediteranski zavod
  • 31.03.2017. 17:00

Zaštitite vinovu lozu od crne pjegavosti

Vinova loza se nalazi u fenofazi bubrenja pupova ili vunastog pupa stoga je poželjno izvršiti preventivnu zaštitu vinograda usmjerenu protiv razvoja gljivice uzročnika bolesti crne pjegavosti.

Foto: Bigstockphoto/FotoLesnik
  • 565
  • 32
  • 0

U ovisnosti od lokaliteta, vinova loza se nalazi u fenofazi bubrenja pupova ili vunastog pupa. Stoga je, savjetuje Federalni agromediteranski zavod, poželjno izvršiti preventivnu zaštitu vinograda usmjerenu protiv razvoja gljivice uzročnika bolesti crne pjegavosti (Phomopsis viticola).

U tu svrhu, navode, može se korisiti jedan od pripravaka: Bordoška juha Caffaro 20 WP, Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion WP ili Cuprablau Z. Ukoliko se u vinogradu uoče prezimljujući stadiji štetnika, bakreni pripravci se mogu kombinirati s mineralnim uljima kao što su Bijelo ulje EC ili Mineralno svijetlo ulje EC.

U tu svrhu može se koristiti i kombinirani pripravak bakra i mineralnog ulja trgovačkog naziva Crveno ulje EC koji se koristi samo za mirovanja vegetacije. Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača!

Foto: Bigstockphoto/FotoLesnik


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Crna pjegavost Zaštita FAZ


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.