Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 27.02.2021. 08:00

Bit će toplije, ali bure i mraz mogu zagorčati život maslinarima

Što se tiče ožujka i dalje se predviđa znatno toplije vrijeme od uobičajenog, osobito na srednjem i južnom Jadranu, kaže prognostičar Maslinara, Lovro Kalin.

Foto: Renata Prusina
  • 238
  • 102
  • 0

Prognostičar Maslinara, Lovro Kalin najavljuje topao kraj veljače i ožujak, upozoravajući ipak na marčane bure i mraz. 

"Maslinari znaju da su u zimskome razdoblju veliki neprijatelji masline bura i hladnoća. Prošla sezona nije bila tako ekstremna kao neke ranije, pa ipak je bilo znatnih oscilacija temperature. Slično se dogodilo i ove zime“, kaže Kalin.

Statistika pak govori da su temperaturne anomalije u maslinarskom uzgojnom području uglavnom pozitivne, što znači da je u cjelini uzevši osobito u prosincu, ali i u siječnju bilo toplije od prosjeka. Ipak, dodaje prognostičar takva statistika "sakriva“ u sebi razdoblja toplog, ali i prilično hladnog vremena, kakvog smo imali u nekoliko navrata u dosadašnjem tijeku zime. 

Rekord s oborinama u Pazinu

Što se tiče oborine, pojašnjava, nje je u prosincu bilo znatno više od uobičajene količine i to naročito u Dalmaciji gdje je bilo ekstremno kišovito.

Tako je u Dubrovniku palo 216 mm, na Hvaru 252, u Pločama 262, a u Makarskoj čak 347. No rekorder je ipak pao na sjevernom Jadranu, a u Pazinu su izmjerena čak 354 mm oborine. 

Razmjerno kišovito vrijeme uz ipak znatno manje količine nastavilo se i u siječnju. Također, osim kiše bilo je i naleta snijega i to ne samo duž obale, nego čak i na srednjodalmatinskim otocima. Veljača je nakon snijega donijela iznadprosječne temperature za ovo doba godine, a Kalin je prognozirao i što nas očekuje u idućem razdoblju.

"Što se tiče ožujka i dalje se predviđa znatno toplije vrijeme od uobičajenog, osobito na srednjem i južnom Jadranu. Dodajmo na kraju da se kao i u ranijim prognozama  i u nastavku proljeća, pa i tijekom ljeta, očekuje nastavak iznadprosječno toplog vremena. I to u svim mjesecima“, piše Maslinar.

Što se tiče oborina, idući mjesec Kalin prognozira nešto kišovitiji od prosjeka, a potom se u nastavku proljeća pa i tijekom ljeta očekuju uglavnom uobičajene oborinske prilike.

Sve u svemu, prognoza ugrubo ne izgleda naročito ekstremno, no kao i dosad vjerojatno će ipak biti kraćih razdoblja s jačim odstupanjima. U ovom dijelu godine svakako treba pripaziti na pojavu mraza te na epizode olujne i orkanske bure koja može dodatno zagorčati život maslinarima.

"U tom pogledu maslinarima svakako savjetujem da prate redovnu vremensku prognozu, u kojoj se s velikom pouzdanošću prognoziraju navedeni elementi“, poručuje ovaj prognostičar.


Tagovi

Maslinar Lovro Kalin Vremenska prognoza Ožujak


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]