Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 04.04.2017. 09:00

Borba s monilijom nije laka, zaštitite svoje voćke

Zaštita od monilije nije jednostavna i zahtjeva primjenu kako agrotehničkih, tako i kemijskih mjera. U cvatnji se preporučuje jedno do tri tretiranja, ovisno o dužini cvatnje, vremenskim prilikama i biljnoj vrsti.

  • 4.357
  • 239
  • 0

Porastom temperature dolazi do kretanje vegetacije, bubrenja pupova i vrlo brzo do otvaranja prvih cvjetova. Bolesti uzrokovane gljivama iz roda Monilinia ubrajaju se u najčešće i najštetnije bolesti breskve, nektarine i marelice, a visoke štete mogu uzrokovati i na šljivi, trešnji i višnji poznate pod imenima "palež cvijetova i izboja" i "smeđa trulež plodova". Proizvođači voća često sve tipove bolesti uzrokovane Monilinia vrstama nazivaju "monilija" jer su vrlo slične i nije ih jednostavno prikazati odvojeno.

Monilija je bolest vlažnog i toplog vremena u periodu cvatnje koštičavog voća. Do zaraze dolazi kroz cvijet te se s cvijeta gljivica širi na izdanke. Gljivica proizvodi toksine koji se prenose kroz provodni sistem i uzrokuju sušenje grančica. Kišno vrijeme pogoduje širenju infekcije.

Prije otvaranja pupova obavezan pregled stabala

Zaštita od monilije nije jednostavna i zahtjeva primjenu kako agrotehničkih, tako i kemijskih mjera. Tijekom rezidbe potrebno je iz nasada ukloniti "mumije" plodova tj. zaražene plodove iz prethodne sezone te sve oštećene i zaražene izboje. Također je obavezan pregled stabala prije otvaranja pupova.

Pregledavajte stanje voćaka

Monilinia laxa je gljivica koja preko rana može zaraziti i plodove te su vrlo često simptomi truleži plodova posljedica zaraze gljivicom Monilinia laxa.

Kemijske mjere su neizbježne, broj tretmana ovisi o osjetljivosti voćne vrste, dužini razdoblja cvatnje te vremenskim uvjetima. Kritična razdoblja u kojima je preporučljivo provesti kemijsku zaštitu protiv smeđe truleži su cvatnja i razdoblje pred berbu.

Trulež na koštičavom voću

Jedno do tri tretiranja u cvatnji

U cvatnji se preporučuje jedno do tri tretiranja, ovisno o dužini cvatnje, vremenskim prilikama i biljnoj vrsti. Dva ili tri tretiranja preporučuju se ukoliko je vrijeme kišovito, a temperature relativno niske.

Monilija

U takvim uvjetima cvatnja se odužuje, čime se odužuje i razdoblje u kojem su biljni organi (cvjetovi) osjetljivi na zarazu. Plodovi su osjetljivi na zarazu neposredno nakon formiranja, nakon čega njihova otpornost raste do početka dozrijevanja. Zreli plodovi najosjetljiviji su na zarazu te se na njima trulež najbrže razvija, a oni otpadaju ili ostaju na stablu. Na plodovima zahvaćenima smeđom truleži dolazi do stvaranja obilja spora koje se kišom, zračnim strujanjima ili kukcima šire na okolne plodove.

Tijekom dozrijevanja plodova i pred berbu preporučuje se jedno do dva tretiranja. Prvo tretiranje provodi se dva do četiri tjedna prije berbe, a drugo neposredno pred berbu sukladno karenci sredstva koje se koristi. Katkad se prvo tretiranje preporučuje u razdoblju kada plodovi počinju dobivati boju.

Preporuke sredstava za zaštitu

Za prva tretiranja tvrtka Bayer preporuča primjenu fungicida Luna Experience ili Nativo dok se primjena fungicida Teldor preporučuje neposredno pred planiranu berbu.

Plan prskanja voćaka

Luna Experience je registrirana za primjenu u breskvi, trešnji i višnji. Vrijeme primjene: sredstvo se primjenjuje od faze vidljivih vrhova latica u pupovima do zriobe plodova (BBCH 57-87), u razmaku od 14 dana. Doza: 0,25-0,75L/ha za breskvu i trešnju (0,25 L/hana 1 m visine krošnja), 0,2L/ha-0,6L/ha za višnju (0,2 L/hana 1 m visine krošnje). Broj primjena: 3x (breskva i trešnja), 2x (višnja). Karenca je tri dana za breskvu i trešnju, a sedam dana za višnju.

Tijekom dozrijevanja plodova i pred berbu preporučuje se jedno do dva tretiranja. Prvo tretiranje provodi se dva do četiri tjedna prije berbe, a drugo neposredno pred berbu sukladno karenci sredstva koje se koristi.

Nativo 75 WG je registriran za primjenu u: breskvi, nektarini, marelici, šljivi i trešnji. Vrijeme primjene: sredstvo se primjenjuje od početka do kraja cvatnje u razmacima od 12-14 dana. Doza: 0,3Kg/ha. Broj primjena: 3x. Karenca je 21 dan (breskva, nektarina i marelica), sedam dana (šljiva i trešnja).

Teldor SC 500 je registriran za primjenu u trešnji, šljivi, breskvi i marelici. Vrijeme primjene: sredstvo se primjenjuje prvi put kada plodovi počnu dobivati boju te najkasnije pred berbu uz poštivanje predviđene karence. Doza: 1-1,5L/ha. Broj primjena: 3x (trešnja, šljiva), 2x (breskva), 4x (marelica) Karenca je tri dana.

Za više informacija o zaštiti koštičavog voća, obratite se tvrtki Bayer na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Tagovi

Bayer Zaštita Monilia Koštičavo voće Breskva Trešnja Višnja Tretiranje Trulež


Partner