Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Xylella fastidiosa
  • 23.08.2015. 16:30

EU će nam platiti potragu za ubojicom masline

Ovo je prilika da se dođe do novca za efikasniju potragu za bakterijom ubojicom, za ispitivanje i deset puta više uzoraka nego je do sada bilo predviđeno. Znalci vele da bi trebalo analizirati i 2000 uzoraka bilja godišnje na prostoru Lijepe naše ako ćemo Xylellu ozbiljno tražiti.

  • 340
  • 16
  • 0

Nakon što je prije mjesec dana Xylella fastidiosa, bakterija ubojica koja je napravila pomor stotina tisuća maslina u Italiji, otkrivena na ukrasnoj živici u Propiranu na francuskom otoku Korzici, u cijeloj Europskoj uniji proglašen je najveći mogući alarm.

Poziv na hitan izvanredni sastanak EU Komiteta za bilje, životinje, hranu i stočnu hranu odaslan je na adrese svih EU članica. Sastanak će se održati 28. kolovoza, a poziv je, naravno, stigao i u hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Analize će sufinancirati EU

Ono što je posebno važno jest da bi do utorka 25. kolovoza, dakle za koji dan, sve članice, pa i naše nadležno ministarstvo, trebale Komitetu dostaviti podatke o tome što su do sada napravile u potrazi, koliko su uzoraka uzele i gdje, te koliko smatraju da bi bilo optimalno uzoraka uzeti za analizu i koliko novca bi im bilo potrebno za najefikasnije traženje Xylelle na njihovu području.

Europska unija je, naime, spremna značajno sufinancirati potragu za Xylellom, što u dopisu Komiteta i stoji, i posebno je važno da se hrvatsko Ministarstvo konkretnim potrebama istrage u Hrvatskoj i zahtjevima u brojkama o tome Komitetu izjasni do 25. ovog mjeseca, dakle do utorka.

Ozbiljnost opasnosti

Italija godišnje provede između 15.000 i 25.000 analiza uzoraka u potrazi za Xylellom fastidiosom. Europa takav monitoring sufinancira sa 75 do 90%.

"Pojava Xylelle fastidiose na Korzici na ukrasnoj živici još jednom potvrđuje da postoji hitna potreba da se intenzivira potraga za Xylellom na cijelom prostoru Europske unije. S obzirom na ozbiljnost opasnosti od te bakterije, važno je osigurati što veći proaktivni pristup u detektiranju, što je moguće prije ijedne biljke potencijalno zaražene Xylellom fastidiosom, koja možda još kruži po prostoru EU-a ili je već posađena na europskom tlu.

Komisija je odlučna intenzivirati programe potrage za Xylellom u svim zemljama članicama EU-a bez ikakvog odgađanja. Zbog toga je sazvan hitan sastanak Komiteta 28. kolovoza kako bi se na njemu raspravili svi detalji praktične primjene programa u svakoj zemlji
", stoji, među ostalim, u dopisu Komiteta.

EU plaća do 90% troška

Sufinanciranje ovako intenziviranog monitoringa od strane EU-a, stoji u pozivu, predviđeno je već za tekuću 2015. godinu, a mogućnosti sufinanciranja monitoringa, odnosno potrage za Xylellom fastidiosom, u svim zemljama novcem EU-a za iduću 2016. godinu bit će također predstavljene na ovom izvanrednom sastanku Komiteta.

U to ime Komitet od zemalja članica traži da mu do 25. ovog mjeseca dostave rezultate monitoringa i potrage za opasnom bakterijom koje su provele na svom teritoriju u prvoj polovini ove godine, i procjenu monitoringa, odnosno potrebne količine uzoraka za analizu u drugoj polovini ove godine.

"Posebno je potrebno dobiti podatke o: potrebnom budžetu za to, broju uzoraka koje bi koliko-toliko optimalno bilo potrebno uzeti, koliko je uzoraka bilja uzeto i koliko bi ih bilo potrebno uzeti, specificirati gdje su uzorci uzeti, u polju, masliniku, rasadnicima, vrtnim centrima ili na drugim mjestima", stoji u pozivu Komiteta za bilje EU-a.

Nedovoljno uzoraka

U okviru provođenja programa posebnog nadzora, prošle su godine u šest županija obalne Hrvatske obavljena 53 vizualna pregleda na 38 lokaliteta i uzet je 81 uzorak osjetljivog bilja zbog sumnje na prisutnost bakterije. U ovoj godini, po sadašnjem planu, na prostoru cijele Hrvatske uzelo bi se 250 uzoraka bilja, odnosno napravilo toliko analiza, što je već premašeno i sigurno je nedovoljno za ozbiljniju potragu za Xylellom fastidiosom u Hrvatskoj.

Oprema i stručnjaci za to u Hrvatskoj nisu problem, a, evo, očito ni sufinanciranje od strane EU-a, pa bi se i akcija potrage za Xylellom fastidiosom na prostorima Hrvatske mogla bez problema značajno intenzivirati ako Ministarstvo poljoprivrede bude reagiralo kako treba.

MERI šILOVIĆ, glavna urednica Masline


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Xylella fastidiosa Sufinanciranje Uzorci Analiza bakterije Maslinici Borba Italija Korzika Francuska Uzbuna Potraga Izvanredni sastanak Ministarstvo poljoprivrede Intenzivna potraga Maslinar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]