Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijepljenje voćaka
  • 02.08.2014. 17:45

Hibridno čudo - 40 voćnih vrsta na jednom stablu!

Fascinanta priča njujroškog umjetnika i znanstvenika koji je cijepljenjem stvorio "stablo 40 voćaka"!

  • 2.212
  • 232
  • 0

Cijepljenje voćaka poznato je u praksi već više od 2.500 godina. To je oblik vegetativnog razmnožavanja kojim se dio biljke - plemke prenosi na drugi dio biljke, odnosno podloge, i ta dva tijela biljke, odnosno plemka i podloga, tvore novu biljku. Princip je u praksi zapravo vrlo jednostavan, a jedan njujroški umjetnik i znanstvenik odveo ga je na neku potpuno novu razinu.

Sam Van Aken, njujroški umjetnik i znanstvenik, uspio je spojiti upravo ta dva segmenta svog života tako što se odlučio baviti hibridizacijom voćaka.

Cijepljeno stablo u cvatu

Kada je 2008. godine otkrio da je jedan voćnjak u agronomskom eksperimentalnom centru u New Yorku, koji sadrži stabla koštuničavih voćki starih i do 200 godina, prepušten propadanju, odlučio ga je uzeti u najam kako bi spasio sorte, ali i da bi eksperimentirao.

Nakon što je napravio vremensku skalu sa periodima cvatnje svih 250 vrsta koje su se nalazile u voćnjaku, krenuo je sa cijepljenjem voćaka na jedno eksperimentalno stablo – podlogu. Kada je ono bilo staro dvije godine, dodavao je na njega još različitih vrsti i to tehnikom čip – cijepljenja, inače jednom od najpopularnijih i najjednostavnijih načina cijepljenja koji se koristi, osobito u rasadničkoj proizvodnji. Reznica sa pupom se umeće u rez na stablu, odnosno podlozi, a to mjesto se tada čvrsto poveže kako bi reznica srasla s podlogom. Nakon što tijekom zime zacijeli, reznica postaje samo još jedna obična grana na stablu koja će se njegovati kao i ostale.

Cijepljeno drvo sa plodovima

Tako je nastalo njegovo, sada već svjetski poznato, "stablo 40 voćaka" čije ime ga u potpunosti opisuje. Koliko god nemoguće zvučalo, stablo se doslovno sastoji od 40 različitih voćaka. Većinu godine izgleda kao i svako drugo obično stablo, ali u proljeće započinje cvatnja u različitim bojama – od roze, grimizne pa sve do bijele. A u periodu kroz mjesec srpanj i kolovoz na stablu se događa prava magija – ono rađa 40 različitih vrsta voća, kao što su lješnjaci, marelice, višnje, nektarine, breskve i šljive.

Sam Van Aken je do sada uzgojio čak 16 ovakvih hibrida, a za svaki mu je trebalo otprilike pet godina. Odabrao je koštuničavo voće jer je osebujne raznolikosti te je međusobno kompatibilno.

"Cijepljenjem raznih vrsta na jedno stablo, određenim slijedom, u pravilu mogu odrediti kada će stablo cvasti. Ljudi koji ga posjeduju u svojim vrtovima su mi rekli kako im donosi savršenu količinu i raznolikost voća." govori Van Aken.

Jedna od prednosti ovog hibridnog drveta je što voćke sazrijevaju u različitim vremenskim razmacima. Ideja ovog projekta je da se pospješi kultura različitosti i zaštite sorte koje se ne uzgajaju radi ishrane.


Tagovi

Sam Van Aken Stablo 40 voćaka Hibridizacija Voćnjak Cijepljenje voćnjaka Plemka Podloga Koštuničavo voće Čip cijepljenje Eksperiment New York Voćne sorte

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?