Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 14.04.2023. 13:30

Izvršite preventivnu zaštitu od krastavosti jabuke

Ostvarena infekcija dovodi do umanjenog kvaliteta i tržišne vrijednosti plodova, umanjuje se prinos, a plodovi na čuvanju propadaju.

Foto: Bojan Kecman
  • 120
  • 28
  • 0

Nestabilno vrijeme sa prolaznim lokalnim pljuskovima i slabom grmljavinom stiže već danas, a kišovito će biti i u narednim danima. Ovakve  veremenske prilike pogodu ostvarivanju infekcija na voćkama, stoga se preporučuje djelovati preventivno. 

Prema ocjeni stručnjaka za voćarstvo, Bojana Kecmana, u toku su slabe infekcije, ispražnjenost pseudotecija, u kojima su spore koje vrše zarazu, je 45% i nakon najavljenih padavina, očekuje se jača infekcija.

"Zbog stvaranja pogodnih uvjeta za ostvarivanje infekcije uzročnikom krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) poželjno je, čim to dopuste klimatske prilike, izvršiti preventivnu zaštitu jednim od fungicida: Delan 700 WDG, Delan Pro SC, Chorus 75 WG, Chorus 50 WG ili nekim drugim pripravkom registriranim za ovu namjenu", saopćili su iz Federalnog agromediteranskog zavoda. 

Bolest umanjuje snagu stabla

Podsjetimo, ostvarena infekcija dovodi do umanjenog kvaliteta i tržišne vrijednosti plodova, umanjuje se prinos, a plodovi na čuvanju propadaju. Bolest će rijetko dovesti do propadanja stabla, ali su umanjeni produktivnost i vitalna snaga stabla.

Gljivica je policiklična što znači da će u povoljnim uslovima formirati više generacija tokom sezone i ostvariti zaraze tokom vegetacije. Različite sorte jabuke pokazuju i različitu otpornost na ovu gljivicu. 

Kako suzbiti čađavu krastavost jabuke?

Ukoliko se simptomi oboljenja jave na jednom stablu potrebno je cijeli zasad tretirati i liječiti, jer se gljivica lako širi.

Kišovito u narednim danima

Prema prognozama meteorologa FHMZ, sutra se u Bosni i Hercegovini očekujue djelomično vedro, povremeno sa slabim lokalnim pljuskovim, dok se više padavina se očekuje tokom noći na nedjelju, a kiša će se zadržati tokom dana, 16. aprila. 

Kišovito vrjeme sa slabim vjetrom obilježit će i početak naredne sedmice, u ponedjeljak i utorak. Jutarnje temperature bit će između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviše dnevne između 8 i 14°C, na jugu do 17°C.


Tagovi

Krastavost jabuke Venturia inaequalis Nestabilno vrijeme Preventivna zaštita Fungicid


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.