Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 15.05.2022. 12:00

Kako zaštititi jabuke, kruške i jagode u narednom periodu?

Savjetnica Đurđica Kšenek iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede otkrila je na što proizvođači jabuka, krušaka i jagoda trebaju obratiti pažnju

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 461
  • 55
  • 0

U ovom periodu vrlo je važno obratiti pažnju na pojavu bolesti i štetnika na cvjetovima i lisnoj masi voćnih vrsta.

Savjetnica Đurđica Kšenek iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede otkrila je na što proizvođači jabuka, krušaka i jagoda trebaju pripaziti ali i kako reagirati ako uoče promjene u nasadima.

"U ovom vlažnom razdoblju potrebno je izvršiti zaštitu protiv krastavosti ili fuzikladija", kazala je rekavši da se simptomi ove bolesti očituju mrljama na plodovima krušaka i jabuka. Kako dodaje, tretiranje treba obaviti kombinacijom sistemika i kontaktnog fungicida.

Voćari, vrijeme je za zaštitu jabuke nakon cvatnje!

U ovo je vrijeme moguća i pojava pepelnice. "U nasadima jabuka možemo uočiti da je mladica posuta bijelim prahom", napominje. Gljivica je prezimjela u pupu i kako je on krenuo s rastom tako se vide simptomi, pojasnila je rekavši da je sada vrijeme za zaštitu kako bi se bolest suzbila odmah u početnoj fazi vegetacije i  spriječilo njezino širenje.

Nasade pregledajte dijagonalno 

Po prestanku cvatnje moguća je pojava lisnih ušiju u jabukama koje je iznimno važno na vrijeme tretirati. "Pregledati nasad dijagonalno po tabli i utvrditi ima li ih. Obratite pozornost na rubna stabla", istaknula je savjetnica rekavši da se za njihovo suzbijanje koriste sistemični fungicidi.

U nasadima krušaka također je moguća pojava štetnika, a riječ je o kruškinoj buhi. "Odrasli oblik skače po grančicama, listovima i mladim formiranim plodovima. Kada se primijete njihova jajašca narančaste boje treba krenuti u tretiranje", savjetuje Kšenek.

U fazi cvatnje nalaze se i jagode. "Treba ih zaštititi od sive truleži jednim od dozvoljenih fungicida. U isto vrijeme može se pojaviti i pepelnica", zaključila je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Zaštita jabuka Zaštita krušaka Zaštita jagoda Đurđica Kšenek


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce