Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo
  • 30.07.2013.

Maslinarski hobi bankara Lukovića prerasta u biznis

Uzgoju maslina i proizvodnji ulja, hobiju koji često prerasta u biznis, nije odoljela niti obitelj bankara Franje Lukovića. Njegova supruga Arna Luković otkrila nam je da će, kad proizvodnja iz maslinika između Rovinja i Bala koji se proteže na 10.000 kvadratnih metara dosegne 500 litara ulja, pola zadržati za obitelj i prijatelje, a pola prodavati

  • 886
  • 42
  • 0

Za maslinarstvo Lukovićevih, obitelj predsjednika uprave Zabe, doznali smo preko agencije Bruketa&Žinić, koja im je dizajnirala ambalažu za ulje. Naime, na nedavnom natjecanju dizajnera Red Dot, održanom u njemačkom gradu Essenu, ova hrvatska reklamna agencija osvojila je tri nagrade. Dva su projekta radili za rovinjski Adris, a treću nagradu im je donio dizajn ambalaže za također rovinjski, ali javnosti nepoznati brend maslinovog ulja Valtida Piccola.

Iako na etiketi nema imena proizvođača, u agenciji Bruketa&Žinić su nam kazali da je dizajn naručila obitelj Luković. Razgovarali smo s Arnom Luković, suprugom bankara Franje Lukovića, koja nam je rekla da je to za sada samo obiteljska priča, te da godišnje proizvedu 250 litara ulja koje poklanjaju prijateljima i susjedima.

'Trenutno ne prodajemo ulje, ali kad dođemo na proizvodnju od 500 litara ulja, pola bismo prodavali, a pola zadržali za obitelj ili poklanjali', kazala je Arna Luković, najavljujući da bi tu brojku mogli dosegnuti već najesen.

Objašnjava da su agenciju Bruketa&Žinić angažirali 'iz zafrkancije' kako bi im boce ulja koje poklanjaju bile lijepe i prepoznatljive. Ipak, tražili su od njih da maknu ime obitelji s etikete, 'jer im ne treba ta vrsta publiciteta'.

Lukovići imaju imanje od 10.000 metara četvornih između Rovinja i Bala, na kojem je zasađeno 180 stabala maslina pet različitih sorti, a Valtida Piccola rimski je naziv tog lokaliteta. Arna Luković kaže da godinama ima registriranu firmu za uzgoj maslina, koja je u mirovanju.

Autor: Oriana I. Novokmet


Izvori

tportal.hr


Tagovi

Maslinarstvo Maslinovo ulje Uzgoj maslina Proizvodnja ulja