Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuka
  • 04.10.2022. 16:30

Masline još nisu spremne za berbu - kako odrediti tehnološku zrelost?

U narednim danima maslinari mogu očekivati, radi vjetra, opadanje jedne količine ploda sa stabala, većinom bolesnog ploda od moljca, svrdlaša i muhe.

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 2.134
  • 123
  • 0

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i u 2022. godini nastavlja s provedbom projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja". On se počeo provoditi 2018. godine s ciljem osiguravanja informacija za maslinare i preporukama za pravovremenu berbu.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

Uzimanjem reprezentativnih uzoraka, tijekom dozrijevanja plodova te njihovom analizom moguće je pratiti povećanje sadržaja ulja u njima. Naime, uzrokovanje u cijelom arealu uzgoja maslina u Republici Hrvatskoj započelo je tijekom mjeseca rujna 2022. te je planirano uzorkovanje tijekom svakog tjedan do trenutka kada dostignu maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje u zadnjoj dekadi mjeseca studenog (oko 25. 11. 2022.), a ovisno o sorti i području uzgoja.

Uzorkovanje 10 sorata na devet područja

Uzorkovanje se obavlja u devet područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

Rezultati analiza uzoraka plodova masline prema regijama odnosno sortama prikazani su u dokumentu ispod teksta.

Naime, maslinarsku godinu 2022. u svim maslinarskim regijama Republike Hrvatske obilježila je suša. U početnom razvojnom ciklusu (fenofazama): razvoj pupa, razvoj lista i pojava cvatova količina vode dostupna biljci bila je zadovoljavajuća. Navedeno se pokazalo dobro za oplodnju i stvaranje sjemenih zametaka i prosječne do dobre količine ploda.

U ljetnim mjesecima, uz vrlo visoke temperature zraka, dubinske evaporacije tla, a vrlo male količine oborina nastupili su sušni uvjeti, zbog čega je došlo do određenog opadanja plodova. Budući da u većini maslinika nema sustava navodnjavanja (niti mogućnosti za postavljanje), maslina nije imala optimalne uvjete za rast i razvoj.

Očekuje se napad maslinine muhe

U narednom vremenu očekuje se nagla promjena pigmenta ploda maslina koja može izazvati nedoumice kod maslinara uzrokovana promjenom temperature, s toplog na hladnije vrijeme s niskim noćnim temperaturama. Krajem mjeseca kolovoza i u rujnu pale su znatne količine oborina koje su omogućile postizanje pune veličine plodova, ali ne na svim lokacijama, niti svim sortama. Uz padaline, dodatne poteškoće stvarat će i napad štetnika (muhe), ali se ne očekuju veće štete.

Ulje u suhoj tvari i težina ploda masline su parametri na koje treba obratiti pozornost. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da ga maslina stvara u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima).

U narednim danima maslinari mogu očekivati, radi vjetra, opadanje jedne količine ploda sa stabala, većinom bolesnog ploda od moljca, svrdlaša i muhe. Također, valja napomenuti da u svim hrvatskim uzgojnim područjima maslina još uvijek dozrijeva tj. stvara ulje i nije spremna za berbu.

Preporuku pripremili:

dipl. ing. Tomislav Filipović, NIR analiza d.o.o. i dr.sc. Silvio Šimon, voditelj Odjela za savjetovanje u hortikulturi


Dokumenti


Tagovi

Preporuka Berba masline Uzorkovanje NIR spektrometrija Silvio Šimon Tomislav Filipović


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.