Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko gnojivo
  • 05.05.2014. 12:30

Maslinova komina – zdravo gnojivo za maslinike

Maslinova komina, zdravo je i višestrano gnojivo, namijenjeno za upotrebu u maslinicima, ali nažalost još uvijek rijetko korišteno u nas

Foto: depositphotos.dom, Whitewolf
  • 2.467
  • 54
  • 0

Obzirom da je u tijeku vrijeme intenzivnih radova u masliniku, maslinarima skrećemo pažnju na upotrebu zdravog i višestranog gnojiva, koje je još uvijek malo korišteno u nas. Maslinova komina, donedavno je dalmatinskim uljarima predstavljala problem, no konačno je dobila mjesto koje zaslužuje. Prestala je biti otpad i postala veoma kvalitetno gnojivo za upotrebu u maslinicima.

Iskustva maslinara koji su, nakon pravilnog kompostiranja, stavili kominu u svoje maslinike, pokazala su vrlo dobar rezultat. Unatoč tome što nisu korištena nikakva druga gnojiva osim komine, maslinici su rodili kao nikada do sada. Grane im se savijaju pod teretom jedrog i kvalitetnog ploda.

Zagarantiran 30% veći urod

U praksi se pokazalo da maslinici gnojeni ovim humusom dosežu za 30 posto veći urod nego ranije. Ono što je ključno i veoma bitno kod maslinove komine je ispravno kompostiranje. Najsuvremenije kompjuterizirane uljare s hladnom preradom proizvode ulja vrhunske kvalitete i u njima dnevno prerađuju preko sto tona masline što ujedno osigurava i ogromne količine maslinove komine, koja se oduvijek bila otpad. Danas takve uljare postaju veliko skladište vrlo kvalitetnog gnojnog materijala. Pored toga, maslinici na koje je postavljena maslinova komina i do 30 centimetara, više godina se ne trebaju gnojiti niti zalijevati, budući da komina zadržava vlagu.

Bitno je za znati da na kominu otpada oko 50 posto mase maslinova ploda, što su uistinu ogromne količine. Tako godišnje ostane oko 1.500 do 2.000 tona komine, koja je dostatna za gnojidbu poprilično velike površine nasada masline.

Ispravno kompostiranje ključno je za maslinovu kominu

Vrlo je bitno voditi računa o načinu kompostiranja i omjeru dodavanja sredstava kojima se vrši kompostiranje. Taj proces traje oko godinu dana i tek tada je kompost spreman za primjenu. Ukoliko se strogo ne poštuje postupak kompostiranja, učinak može biti kontraproduktivan.

Osim toga, maslinik je potrebno pripremiti za polaganje komposta. Cijeli maslinik treba osloboditi od većih gromada kamena, samljeti ga ili izdvojiti na hrpe. Na tako pripravljen maslinik položi se sloj od oko 30-40 centimetara komine. U tom položaju kompost služi kao gnojivo i zaštitni sloj koji zadržava dovoljnu količinu vlage. Proces kompostiranja komine je višestruko isplativ i stoga je vrlo korisno da maslinari koriste ovakav način. Miješanjem sa raznim bio-algama, uz dodatak ureje ili kana prema kvaliteti komine, jedini je način na koji se može postići odgovarajuća kvaliteta humusa, koji se koristi kao gnojivo.

Iako je poznato koje su koristi od maslinove komine i za što se sve može koristiti, njena primjena je još uvijek vrlo rijetka. U vrijeme kada maslinari prerađuju ulje, ostaju ogromne količine tog, visoko vrijednog materijala, s kojim bi se mogle pognojiti svi nasadi masline u nas. Unatoč toj činjenici, nažalost, rijetki pokazuju interes za korištenje tog repromaterijala. Apeliramo na sve maslinare da se osvijeste i počmu primjenjivati maslinovu kominu pri uzgoju maslina, kako bi postigli što bolje rezultate i prinose uz upotrebu ekološki uzgojenog gnojiva.

Foto: depositphotos.dom, Whitewolf


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslinova komina Eko gnojivo Maslinarstvo Maslina Vlaga Veći urod Humus


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo