Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 08.07.2013.
  • Primorsko-goranska

Mjere u zaštiti masline

Obavijest maslinarima Primorsko-goranske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 404
  • 19
  • 0

Na kontrolnim punktovima otoka Krka, Raba, Cresa i Malog Lošinja postavljene su feromonske lovke za praćenje leta maslinove muhe (Bactroceraoleae). Rokove suzbijanja signalizirati ćemo u narednim obavijestima.

Ovogodišnje praćenje maslinove muhe, kao i prethodnih godina, organizirano je u suradnji s članovima maslinarskih udruga Ulika Cres, AgroEkoLošinj Mali Lošinj, Maslina Rab, Drobnica Krk i Drobnica Malinska. Podatke lokalnih opažanja koristiti će i djelatnici Zavoda za zaštitu bilja, Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo.

I dalje bilježimo pojavu maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) o čemu smo već upozoravali u obavijestima. Štete se mogu očekivati posebice u maslinicima u kojima nisu provedene mjere zaštite protiv maslinovog moljca kao i u maslinicima koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini.

U obavijesti od 19.06.2013. objavili smo popis na maslini registriranih fungicida i insekticida.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu.

Sredstava za zaštitu bilja primijeniti sukladno pisanoj uputi za uporabu. Korisnici sredstava su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni najmanje pet godina. Evidencija korištenja sredstava za zaštitu može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Autor. Karmen Karlić, dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Zaštita Maslinina muha Maslinov svrdlaš Maslinina štitasta uš

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.