Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jagoda
  • 03.05.2020. 13:30

Na šta treba obratiti pažnju prlikom berbe i higijene plodova jagode?

Pri berbi plodova za tržište potrebno je obrati i one koji iz bilo kojih razloga ne odgovaraju po kvalitetu jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze za naredne berbe.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 325
  • 26
  • 0

Berba plodova jagode i postupci koji se pri tom primjenju su veoma osjetljiva faza jer bitno utiču na rezultate gajenja ove voćne vrste. Jagoda ima nježne plodove sa izraženom respiracijom, neravnomjernim sazrjevanjem i nemogućnošću dozrijevanja naknadno. Zbog ovih osobina, plodove treba brati u vrijeme pune ili neposredno pred punu zrelost, što zavisi od sorte, namjene kao i od dužine i uslova transporta, napominje Mimica Kostić-Đorđević, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo.

Jagode stižu kupcima u roku od 24 sata

S obzirom da se berba jedne sorte obavlja u više navrata - od pet do osam, to su troškovi berbe viši i iznose od 50 odsto preko ukupnih troškova proizvodnje. Zbog toga je veoma značajno da se organizaciji posveti puna pažnja kako bi se smanjili ovi troškovi i očuvao visok kvalitet plodova, a time i postigao veći finansijski efekat

Ne raditi po visokim temperaturama ni po rosi

Najveći propusti čine se kada se ne vodi dovoljno računa, da se momenat branja odredi prema namjeni plodova, dužini i uslovima transporta i skladištenja, kao i osobinama date sorte. Čest je slučaj da se berba obavlja u neodgovarajućim uslovima, koji znatno utiču na pogoršanje kvaliteta, kao što su vlažni plodovi od rose ili padavina, berba u toku dana kada su temperature izrazito visoke, nesklanjanje obranih plodova u hladovinu, kao i brzo ne odnošenje na tržište, preradu ili u hladnjaču.

Pri berbi za tržište potrebno je obrati i plodove koji iz bilo kojih razloga ne odgovaraju po kvalitetu jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze za naredne berbe, naglašava stručnjak.

I dalje problem radna snaga

Podsjetimo se da je ovih dana već krenula berba jagoda u okolini Vrgorca (u susjednoj Hrvatskoj, op.ur.) ali su zatvorene granice spriječile sezonce iz Hercegovine da odu u vrgoračka polja. No, poljoprivrednici ondje ne brinu ili se barem boje to glasno izreći. 

Cijena sata u berbi jagoda nikad veća - u poljima turistički radnici

"Ljudi su se batalili poljoprivrede, teško se sada vratiti na staro. Nekada smo samo s ovih naših polja snabdjevali sva odmrališta i hotele. Da se zemlja u našem vrgoračkom polju koja je kvalitetna, ali svake godine plavi - isuši pa mogli bismo 100 tona voća i povrća dnevno osigurati. Ne samo za domaće tržište, nego i za izvoz", objašanjava za Agroklub Slobodan Dropulić, predsjednik udruženja Vrgoračka jagoda.


Tagovi

Berba jagode Plodovi jagode Finansijski efekat Plasman na tržište Troškovi berbe Kvalitet plodova Slobodan Dropulić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...