Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti kruške
  • 20.10.2021. 14:00

Pjegavost lista kruške - opasnost za rasadnike i male zasade

Značajne štete mogu nastati u rasadničkoj proizvodnji i u zasadima malih površina, na okućnicama i vikend naseljima, gdje nije intenzivna proizvodnja i gdje se ne primjenjuje adekvatna zaštita fungicidima.

Foto: PIS Srbija
  • 230
  • 46
  • 0

U većini krajeva završena je berba krušaka. Vizuelnim pregledima zasada na pojedinim lokacijama i na pojedinačnim stablima, registrovano je prisustvo simptoma pjegavosti lista ove voćke (lat. Mycosphaerella pyri), prenosi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

Navedeni patogen široko je rasprostranjen u našoj zemlji, ali za sada ne predstavlja veću ekonomsku opasnost u voćnjacima gdje se redovno provode hemijske mjere zaštite. Značajne štete mogu da nastanu u rasadničkoj proizvodnji i u zasadima malih površina, na okućnicama i vikend naseljima, gdje nije intenzivna proizvodnja i gdje se ne provodi adekvatna zaštita fungicidima.

Parazit prezimljava u opalom lišću

Simptomi se javljaju na licu i naličju lista u vidu nepravilnih, sitnih pjega, a u njihovom centru formiraju se crni, razbacani piknidi. Na jednom listu stvara se više fleka koje se vremenom spajaju pri čemu se stvaraju veće nekrotične površine. Prilikom intenzivnijeg napada može doći do opadanja lišća već krajem ljeta. Ova oboljenje rijetko se može javiti i na plodovima.

Patogen prezimljava u opalom lišću. U toku zime i na proljeće formiraju se peritecije sa askusima i askosporama. U toku aprila i maja, sa povoljnim uslovima, dolazi do oslobađanja askospora koje vrše infekciju. Primarne zaraze nastaju samo od njih i traju veoma kratko, svega nekoliko kišnih dana. Nakon primarnih infekcija nastupa period inkubacije koji traje dvije sedmice, a poslije mjesec dana, u okviru fleka formiraju se piknidi sa piknosporama. Piknospore izazivaju sekundarne infekcije u toku vegetacije. U povoljnim vremenskim uslovima, kada ima dovoljno kiše za njihovo rasijavanje, dolazi do jačih zaraza.

Mjere suzbijanja

U cilju suzbijanja prouzrokovača lisne pjegavosti kruške, ne primjenjuju se posebni vidovi zaštite već se pomenuti patogen uspješno uklanja u okviru provođenja mjera zaštite od prouzrokovača čađave krastavosti kruške (lat. Venturia pirina).

Zaštite jabuke i kruške adekvatno - vremenske prilike ubrzale razvoj bolesti

Kako je ranije za Agroklub rekla stručnjak za voćarstvo, Jelena Nevzatović, preporučuje se da pred najavljene padavine ili neposredno nakon njih, proizvođači odrade obaveznu zaštitu kontaktnim fungicidima, na bazi aktivne materije mankozeba i ditianona, ali i sistematičnih preparata na bazi difenokonazola.


Tagovi

Pjegavost lista kruške Hemijske mjere zaštite Bolesti kruške Nekrotične pjege


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...